O üniversitenin kampüsleri satıldı

Marmara Üniversitesi’nin Halkalı ve Nişantaşı kampüsünü Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı satın aldı.

O üniversitenin kampüsleri satıldı

Geçtiğimiz nisan ayında, TOKİ ile Marmara Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Halkalı, Nişantaşı ve Bahçelievler Yerleşkeleri TOKİ'ye devretilmişti.

TOKİ'de bunun karşılığında Maltepe'deki 2 milyon 455 bin metrekare büyüklüğündeki Kenan Evren Kışlası arazisini üniversiteye vermişti. Üç kampüs alan TOKİ, Halkalı ve Nişantaşı arazilerini Emlak Konut GYO'ya sattı. Sayıştay, daha önce TOKİ’yi sahip olduğu arazileri piyasa değerinin altında Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na sattığı için uyarmıştı.


YAKLAŞIK 1 MİLYON METREKARE

İmar planlarında üniversite alanı olarak görünen Halkalı'daki iki, Şişli Nişantaşı’ndaki üç arsayı 2 milyar 277 milyon lira bedelle aldığını dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıkladı.

Toplam 959 bin 388 metrekare olan Halkalı'daki iki arsanın satış bedelinin 1 milyar 822 milyon lira olurken, Nişantaşı'ndaki toplam 24 bin 468 metrekare olan üç arsayı ise 455 milyon lira bedel üzerinden satın aldığını duyurdu.

Toplam büyüklüğü 983 bin 857 metrekareyi bulan arazilerin bedeli dört taksitte ödenecek. Emlak Konut GYO açıklamasında satışı bedeli toplamının 277 milyon lirasını 1 ay içerisinde, 600 milyon lirasını 15 Ocak 2017'de, 700 milyon lirasını 15 Haziran 2017'de ve geriye kalan 700 milyon lirasını ise 15 Aralık 2017 tarihinde TOKİ'ye nakit olarak ödeneceğini belirtti.


SAYIŞTAY UYARMIŞTI

Çoğunluk hissesi özel şirketlerin ve bireysel yatırımcıların elinde olan Emlak Konut'a TOKi tarafından gerçekleştirilen arsa satışları geçmiş yıllarda Sayıştay tarafından eleştirilmişti. Hazırlanan denetim raporlarında Emlak Konut GYO'ya satılan arsalarının fiyatının piyasa rayici açısından tereddu¨t olus¸turduğu belirtilmişti. Kısa su¨rede o¨nemli fiyat artıs¸larının yas¸anmasının Emlak Konut'un kamu dışındaki diğer hissedarları açısından avantaj sağlayacağına dikkat çeken denetçiler, TOKİ'nin ihale sistemini bu nedenle gözden geçirmesi gerektiğini hatırlatmıştı. Raporda, “TOKİ tarafından dogˆrudan satıs¸ yo¨ntemiyle is¸tiraklerine devredilen arsa ve arazilerin, yeterli du¨zeyde kaynak sagˆlayabilecek gelir paylas¸ımlı projeler ile sınırlı tutulması hususunun degˆerlendirilmesi o¨nerilir” ifadeleri yer almıştı. Ancaki, TOKİ’nin bu uyaraları dikkate almadığı görüldü.



<< Önceki Haber O üniversitenin kampüsleri satıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER