Nusaybin'de Sönmez ve Turan toprağa verildi

Nusaybin'de Sönmez ve Turan toprağa verildi

Mardin Valiliği tarafından Nusaybin'de uygulanan 107 saatlik sokağa çıkma yasağı sırasında polis tarafından vuruldukları ileri sürülen Ahmet Sönmez (54) ile Şahin Turan'ın (26) cenazeleri, Nusaybin'de yapılan toprağa verildi.

Nusaybin Fırat Mahallesi Şafak Sokak'ta vurularak yaşamını yitiren Ahmet Sönmez ile Yeni Turan Mahallesi Azizoğlu Sokak üzerinde yine vurularak yaşamını yitiren Turan Şahin'in cenazeleri, Nusaybin Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk otopsiden sonra Adli Tıp morguna konuldu. Daha sonra Kızıltepe'ye getirilen Sönmez ve Turan'ın cenazeleri, yasak kalktıktan sonra Nusaybin'e getirilerek defnedildi.

CENAZEYE BİRÇOK MİLLETVEKİLİ VE SİYASETÇİ İLE SİVİL AKTİVİSTLER KATILDI

Nevruz Meydanı'nda yapılan cenaze törenine HDP Mardin milletvekilleri Mithat Sancar, Enise Güneyli, Gülser Yıldırım, KJA, MEYA-DER, HDP ve DBP yöneticileri, belediye eş başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yapılan saygı duruşundan sonra konuşmalara geçildi.

Meya-der Mardin Eş Başkanı Abdullatif Tabar'ın konuşmasından sonra konuşan KJA temsilcisi ve eski Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Nusaybin halkının inkar ve imha politikalarına karşı her zaman direndiğini ifade ederek, bu halkın tarihten bu yana direnişin adı olduğunu söyledi. Ata, "Biz eşitlik diyoruz, onlar kölelik diyor. Kürt halkı kadınıyla, yaşlısıyla, genciyle sokağa çıkıp ya özgürlük ya özgürlük diyor. Bugün 2 yurttaşımız Türk devletinin hedefi oldu. Türk devleti şunu iyi bilsin. Bizde teslimiyet yoktur." dedi.

SANCAR: ÖLDÜRMEK KADAR CENAZELERE YAPILAN SAYGISIZLIK DA İNSANLIK SUÇUDUR

Ata'dan sonra konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Nusaybin'in Kürt özgürlük hareketindeki yerini herkesin bildiğini söyledi. Nusaybin halkının özgürlüğünden yoksun kalmaktansa ölmeyi bilen insanlar olduğunu kaydeden Sancar, "Bizler barış için bedel ödemeye hazır insanlarız. Ancak artık cenazeler olmamalı. Bu savaş politikalarından vazgeçsinler. Yenildiler. Kobani'de yenildiler, Gre Spi'de yenildiler, Cizre'de yenildiler ama doymadılar. Tek amaçları var o da Kürt halkının iradesini kırmaktır. Öldürmek kadar cenazelere yapılan saygısızlık da insanlık suçudur. Bunu yapanlar mutlaka hesabını verecektir. Direnişlerinin bedelini canlarıyla veren bu iki insan şahsında söz veriyoruz. Barışı ve özgürlüğü bu topraklara getireceğiz ve onlara armağan edeceğiz." şeklinde konuştu.

AİLELERİ 'VURULANLAR TERÖRİSTTİR' AÇIKLAMALARINA TEPKİ GÖSTERDİ

Törenin son bölümünde ise Şahin Turan'ın ağabeyi Turan Turan ile Ahmet Sönmez'in oğlu Lokman Sönmez konuştu. Babasının ölümü sonrası bazı ulusal medyada çıkan 'ölenler teröristti' haberlerine tepki gösteren Sönmez, "Bu yolda şehit olduğumuz için çok gururluyuz. Benim babam şehit olmuş, Türk medyası ise halâ yalan peşindedir. Biz terörist miyiz? 35 günlük bebekleri katlettiniz, 70 yaşındaki ihtiyarı katlettiniz. Bunlar terörist miydi? Erdoğan ve Davutoğlu Türk - Kürt kardeştir diyorlar ama onlar kalleştir. Babam polis tarafından katledildi." ifadelerini kullandı.

Şahin Turan'ın ağabeyi Turan Turan da "Bu şehit sadece bizim değil hepinizin şehididir. Beş gündür kardeşim şehit olmuş cenazemi getiremiyorum. Bu nasıl bir adalettir? Kardeşime 3 kurşun isabet etmiş ama şarapnel parçası isabet etti diyorlar. Onlar hepsi yalandı. Kardeşime 3 kurşun isabet etti. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağım." dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra cenazeler Hacılar Mezarlığına kadar omuzlarda taşındı. Dini vecibelerin yerine getirilmesinden sonra Sönmez ve Turan'ın cenazeleri defnedildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Nusaybin'de Sönmez ve Turan toprağa verildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER