Netanyahu'dan 'flaş' sözler

İsrail salı günü genel seçimlere giderken Başbakan Binyamin Netanyahu, yeniden seçilmesi halinde Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini ilhak edeceğini açıkladı. Netanyahu, “İsrail egemenliğini genişleteceğim ve bunu yaparken de büyük küçük yerleşim ayrımı yapmayacağım” şeklinde konuştu.

SHABER3.COM

Diğer yandan seçimleri Netanyahu’nun yeniden kazansa bile bu kez hükümet ortağı aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi ile kurabileceğini aktarılıyor. Parti, ırkçı görüşleriyle bilinen ve tüm Filistinlilerin ülkeden çıkarılmasını talep eden yasa dışı İsrailli örgütün lideri Haham Kahane’den ilham aldığını söylüyor.

Katılığı bir televizyon programında konu ile ilgili soruları cevaplayan Binyamin Netanyahu, İsrail egemenliğini neden yerleşimler ekseninde genişletmediğinin sorulması üzerine, “Eğer bana bir sonraki aşamaya geçip geçmeyeceğimi soruyorsanız, cevabım evet. Bir sonraki aşamaya geçeceğiz” dedi. Netanyahu devamında da, “İsrail egemenliğini genişleteceğim ve bunu yaparken de büyük küçük yerleşim ayrımı yapmayacağım” şeklinde konuştu.



BBC’nin haberine göre, Filistinli lider Mahmud Abbas ise sözcüsü aracılığı ile yaptığı açıklamada, “Herhangi bir açıklama ya da adım, gerçekleri değiştiremez. Yerleşimler yasadışıdır ve oradan kaldırılacaktır” dedi.

140 yerleşimde 600 bin kişi yaşıyor

İsrail’in 1967’de Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü işgal etmesinden bu yana yapılan 140 kadar yerleşimde 600 bin Yahudi yaşıyor. Yerleşimler uluslararası hukukta yasa dışı olarak kabul ediliyor, ancak İsrail buna karşı çıkıyor.

Irkçılığa teşvikle suçlanan “Yahudi Gücü Partisi” İsrail’de iktidar ortağı olabilir mi?
Ssalı günkü seçimleri Netanyahu yeniden kazansa bile bu kez hükümet ortağı aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi olabilir. Parti, ırkçı görüşleriyle bilinen ve tüm Filistinlilerin ülkeden çıkarılmasını talep eden yasa dışı İsrailli örgütün lideri Haham Kahane’den ilham aldığını söylüyor. Haham Meir Kahane’nin adı, suikastinden 30 yıl sonra hâlâ aşırılıkçı sağ politikayla eş anlamlı olarak kullanılıyor.

Kahane’nin dine dayandığını söylediği ve şiddet öğeleri içeren aşırılıkçı sağ hareket, İsrail’de yasa dışı olarak kabul ediliyor. Kahane, hareketi yasa dışı ilan edildikten sonra yerleştiği Amerika’nın New York kentinde suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

9 Nisan’daki genel seçimde, Kahane’nin yasa dışı ilan edilen mirası İsrail’de yeniden canlanabilir. Çünkü Başbakan Netanyahu, zorlu geçen seçim yarışını kaybetmemek ve yeniden hükümeti kurabilmek için aşırı sağ partilerle işbirliğine gitti. Netanyahu’nun Likud Partisi’nin seçimde işbirliği yaptığı 3 sağ partiden biri de, Kahane’nin mirasını devralan Yahudi Gücü (Otzma Yehudit) partisi.



Netanyahu, hükümet kurma görevi yeniden kendisine verilirse, bu üç partiye toplam 2 bakanlık sözü verdi.

Seçim anketlerine göre Yahudi Gücü Partisi, Yahudi Evi Partisi ve Ulusal Birlik partisi birlikte oyların yüzde 3.25’inden fazlasını kazanacak gibi görünüyor. Bu da barajı aşıp Meclis’te sandalye almaları için yeterli.

Anketlerin önerdiği gibi Meclis’te sandalye alırlarsa ve Netanyahu hükümet kurmak için yeterli oyu alırsa, hükümette aşırı sağ partili bir bakanın oturması büyük oranda mümkün.
<< Önceki Haber Netanyahu'dan 'flaş' sözler Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER