Yerleşemeyen öğrenci sayısına inanamayacaksınız

ÖSYM, 2015 LYS yerleştirme sayısal bilgilerine göre sınavsız geçiş yapanlar da dâhil olmak üzere 1 milyon 239 bin adayın tercih yaptığını açıkladı.

Yerleşemeyen öğrenci sayısına inanamayacaksınız

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) yerleştirme sonuçları önceki gece yarısı açıklandı. ÖSYM tarafından yayınlanan 2015 LYS yerleştirme sayısal bilgilerine göre sınavsız geçiş yapanlar da dâhil olmak üzere 1 milyon 239 bin aday tercih yaptı.

Üniversitelerdeki 823 bin 739 kontenjandan 38 bin 789'u boş kaldı. Bunun 18 bini 4 yıllık lisans bölümlerinden oluştu. Sınava başvuran 891 bin son sınıf öğrencisinden 415 bini tercihlerinden birine yerleşemeyerek boşta kaldı. Daha önce üniversiteye kayıt olup yeniden başvuran 403 bin adaydan 97 bini bir daha yerleştirildi. Eğitimciler bu sayının büyük çoğunluğunu bölümünden memnun olmayıp yeniden sınava girenlerin oluşturduğuna dikkat çekti. Üniversite kayıtları ise 3-7 Ağustos arasında yapılacak. İsteyen öğrenciler için elektronik kayıtlar, 28 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

400 bin öğrenci yeniden dershaneye gidecek

Sayısal verilere göre, tercih yapma hakkı bulunan 2 milyon 70 bin öğrenciden 1 milyon 239 bin öğrenci tercih hakkını kullandı. 823 bin toplam kontenjanın 785 bini doldu. Sınava başvuran 2 milyon 126 bin öğrenciden üniversitelerin lisans, önlisans programları ile AÖF'ye 983 bin aday yerleştirilirken 1 milyon 143 bin aday açıkta kaldı. FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, sonuçları şöyle değerlendirdi: “400 bine yakın bir öğrenci kitlesi yeniden sınavlara hazırlanıyor. 2015-ÖSYS'de devlet lisans programlarının kontenjanının 340 bin 197 olduğu bir sistemde grubun bu kadar büyük olmasının nedenlerinin araştırması gerekir. En önemli neden tercih döneminde öğrencilerin seçeceği bölümlerin özelliklerini bilmeden tercih etmeleri, programın özel şartlarına dikkat etmemeleridir. Böyle olunca da öğrenci sistem tarafından yerleştirilmekte ve maalesef seçtiği bölüm beklentilerini karşılamadığı için tekrar sınava hazırlanmaktadırlar. Bu sorun ancak öğrencilere tercih sürecinde aktif bir rehberlik yapılması çözüme kavuşturulabilir.”

Hatalı sorular ÖSYM'yi mahkemelik etti

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen, 12 Temmuz 2015'te gerçekleştirilen 2015 KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'ndeki (ÖABT) hatalı soruları yargıya taşıdı. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Alan Soruları soru kitapçığında 1, 12, 31 ve 35. sorular için dava açıldı. Avukat Dilek Atak, sınava girenler adına Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne başvurdu. ÖSYM aleyhinde açılan davada, yürütmenin durdurulması ve iptali ile hatalı olduğu tespit edilen soruların cevaplarının tüm adaylar yönünden doğru kabul edilmesi istendi.

ZAMAN
<< Önceki Haber Yerleşemeyen öğrenci sayısına inanamayacaksınız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER