Nefret suçunu haberleştiren DTJ, mahkemede basın özgürlüğünü savunacak


Türk-Alman İlişkileri, Ortadoğu, uyum, Almanya'da Müslümanların yaşamı ve Türk- Alman ortak yaşamı üzerine önemli haber çalışmaları yapan Almanca DTJ Online haber sitesi, E.S isimli bir facebook kullanıcısının nefret söylemini haberleştirdiği için mahkemeye verildi.

Geçtiğimiz yıl yabancı düşmanı ve İslam karşıtı Pegida hareketinde yaptığı konuşmayla büyük tartışmaya sebebiyet veren Akif Pirinççi'nin, 2014 yılında Kassel Üniversitesi'nde görev yapan bir profesör hakkında sosyal medya hesabından yayınladığı mesaja yapılan ölüm tehdidi yorumunu sayfasına taşıyan DTJ, 28 Ocak 2016 saat 10.30'da Saarbrücken Eyalet Mahkemesi'nde basın ve fikir özgürlüğünü savunacak.

DTJ Yayın Yönetmeni Süleyman Bağ, 2014 yılında yazarları Dr. Sabine Schiffer'in bir yazısında facebook kullanıcısı E. S.'nin bir profesöre yönelik ölüm tehdidine yer verdiğini ve E.S.'nin kişilik haklarının zarar gördüğü gerekçesiyle mahkemeye başvurduğunu söyledi. Yabancı düşmanlığından kaynaklanan ölüm tehdidini sosyal medyada hesabından yayınlayan E. S. ise, facebook hesabının başkaları tarafından ele geçirildiğini iddia ediyor.

"Bazı yayınlarla yaraya basıldığı zaman, hukuki tartışmaların yaşanması gazeteciliğe ait bir durum." diyen DTJ Yayın Yönetmeni Bağ, "Mahkemeye taşınan olayda biz facebook'daki uygunsuz bir paylaşıma dikkati çektik. Bu gerekli ve doğruydu. Facebook'un bu günlerde Almanya'da nefret mesajlarıyla mücadele etmek için bir merkez açması bu davranışımızın doğruluğunu gösteriyor." sözleriyle DTJ'nin yayıncılık anlayışına vurgu yaptı.

Süleyman Bağ, sosyal medyanın kamuoyunu etkilediğini ve önemli bir rol oynadığını bu nedenle gerçek bir kişiye yönelik ölüm tehdidine yönelik yokmuş gibi davranılamayacağını kaydetti.

SCHİFFER: ÖLÜM TEHDİDİ YAPAN DEĞİL BUNU HABERLEŞTİREN SORUŞTURULUYOR

DTJ Yazarı Dr. Sabine Schiffer, Saarbrücken ve Berlin Savcılığı'nın E. S.'nin suç duyurusu üzerine soruşturma başlattığını hatırlatarak, ölüm tehdidini yayınlayanın değil bunu haberleştirenin yargılandığını söyledi. E. S.'nin fecebook hesabının başkaları tarafından ele geçirildiğini iddia ettiğini dile getiren Dr. Schiffer, DTJ'a yaptığı açıklamada, savcılığın "Ölüm tehdidini acaba gerçekten bu kişi yapmış olabilir mi?" sorusunu sormadığını vurguladı.

Nefret söylemlerinin düşünce özgürlüğü kılıfıyla korunduğunu dile getiren Dr. Schiffer, Adalet Bakanı Heiko Maas'ın sosyal medya üzerinden yürütülen nefret söylemleriyle etkin mücadele edilmesi çağrısını hatırlattı. CİHAN
<< Önceki Haber Nefret suçunu haberleştiren DTJ, mahkemede basın özgürlüğünü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER