Kadınlara hiç böyle zulmedilmedi

Başörtülü kadınlar üzerinden yıllarca siyaset yapan AKP iktidarı döneminde hayırsever kadınlara 28 Şubat döneminde görülmemiş zulümler yaşatıldı ve yaşatılmaya da devam ediyor. Yürekleri sızlatan ve tarihe kara bir leke olarak geçen en son kare Trabzon'da 55 kişinin gözaltına alındığı nefret operasyonunda kayıtlara geçti. Eğitimciler arasında 40 günlük bebeği olan lohusa bir anne ile 6 aylık hamile öğretmen de vardı. Kadınlara yaşatılan ilk zulüm değildi bu benzer kareleri polisler daha önce birçok kez kaydettirdi gazetecilere...

Nefret mağduru kadınlar!

Hayırsever kadınlara yönelik vicdanları kanatan ilk olay Manisa'da yaşanmıştı. Dönemin Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren'in talimatıyla nefret operasyonu kapsamında gözaltına alınan iki kadının kollarına kelepçe vuruldu. Kadınların elleri kelepçeli görüntüleri kamuoyuna servis edildi. Bu durum yediden yetmişe birçok insanın yüreğinde derin yaralar açtı.



Kelepçelenerek gözaltına alınan hayırseverler daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kelepçe talimatı veren müdür görevden bir süre sonra uzaklaştırıldı. Kadınlar da cezaevinden daha sonra tahliye oldu.

ZULME GÜLEN ABLA

Kahramanmaraş'ta düzenlenen nefret operasyonunda gözaltına alınanlardan biri de Gökçe Özbek'ti. Özbek'in fotoğraf karesi günün en çok konuşulan fotoğraflarından biri oldu.

Özbek, Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Lale Eğitim ve Kültür Derneği’nin başkanı. Derneğin bazı üyeleriyle birlikte gözaltına alındı. Muhtemelen suçu fakir öğrenciler için burs toplamak, onlara kalacak yurt yuva ayarlamak.

Gözaltı sonrası sağlık muayenesine götürülürken çekilmiş fotoğrafıyla tanıdık onu. Gördüğü zulme karşı tek silahı olan tebessümü kullanıyordu. Bir kadın olarak kötülüğe gülüyor, korkuyu elinin tersiyle kenara itiyordu. O tebessüm, hayatının özetiydi bir anlamda. Tertemiz, şefkat dolu kalbinin, iyi niyetinin, yardımseverliğinin simasına yansımasıydı.

Daha düne kadar kendisini öğrencilerin eğitimine ve ihtiyaç sahiplerinin yardımına adamış isimsiz bir kahramandı. İyilik için peşinden koştuğu insanların dışında ne kendisini, ne de derneğini tanıyan vardı. Sütçü İmam’ın memleketinde yıllardır nice isimsizlerin derdine çare olmuş, hayır dualarını almıştı. Yoksul öğrencilerin Gökçe Abla’sı, mağdur kadınların biricik dostuydu.

Yakın arkadaşı, kimsenin bilmediği farklı bir özelliğinden bahsetti. Hapishanedeki kader mahkumu kadınlarla ilgileniyor, psikolojik destek veriyormuş. Dışarıdaki çocuklarına da yardım ediyormuş. Bu yüzden onu tanıyanlar şöyle diyordu: “Bu insanı hangi gerekçeyle gözaltına aldılar aklımız almıyor.”

Algı operasyonunun mağdurları arasına ismini yazdırdı Gökçe Özbek. Sözde ‘terör örgütü üyesi’ olmaktan gözaltına alınmıştı ama ona bu zulmü reva görenler de çok iyi biliyor ki; ‘Gökçe ablalar’ ülkesini canından çok sever. Onların hayat gayesi insanlığahizmet etmektir. Gençlerin eline silah değil, kalem vermektir.

İşte bunun için gülüyordu Gökçe abla. Başını öne eğecek, utanacak, yüzünü saklayacak bir iş yapmamıştı. ‘Mevlam neylerse güzel eyler’ demişti.

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Özbek daha sonra tutuklanarak cezaevine konuldu.

EŞİNE PARA GÖNDEREN KADINA ZULÜM ÜSTÜNE ZULÜM

Adana’da hayırseverlere yönelik yapılan nefret operasyonunda eşi Kanada’da çalışan Emine S. 3. kez gözaltına alındı. Eşinin kendisine para göndermesini suç sayan savcılık, kadının çalıştığı ve ikamet ettiği her yerde yapılan operasyonlarda alıkonuluyor.



Adana’da Ramazanın ilk günü sahur sonrası hayırseverlere yönelik gerçekleştirilen nefret operasyonunda 27 kişi gözaltına alındı. 4 günlük sorgu ve ifade işlemlerinin ardından cumhuriyet savcısının hiçbir soru sormadan tamamının tutuklanma isteğiyle sevk ettiği Adana 2. Sulh Ceza hakiminin karşısına çıkan şahıslardan 19 kişi serbest kalırken 8 hayırsever tutuklandı.  Sahur vakti evlerinden alınan şahıslardan bir kısmı yine sahur vakti cezaevine gönderilirken bir kısmı da ailelerine kavuştu.

Gözaltına alınanların arasında tek kadın olan ve serbest bırakılan Emine. S. ise sözde paralel soruşturması kapsamında 3. kez alıkonuldu. Kanada’da çalışan eşinin kendisine harcaması için gönderilen parayı suç sayan savcılar, Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun (MASAK) gönderdiği rapor doğrultusunda Emine S.yi önce daha önce görev yaptığı Ceyhan’da gözaltına aldı.  

Burada uzun bir emniyet ve mahkeme sürecinin ardından serbest bırakılan Emine S. daha sonra bu kez de Mersin’deki nefret operasyonunda gözaltına alındı. İkamet ettiği Mersin’in Mut ilçesinden alınarak getirilen genç kadın, buradaki soruşturmada da serbest bırakıldı. 

MASAK’ın bütün illere gönderdiği rapor doğrultusunda son  olarak da hayırseverlere yönelik Adana merkezli 12 ilde yapılan operasyonda gözaltına alındı. Yine Mut’tan getirilen Emine S. bir kez daha aynı zulmü yaşadı. 

Emniyette uzun bir beklemenin ardından hakim karşısına çıkan Emine S. yeniden serbest bırakıldı. 2. Sulh Ceza Hakimi Emine S.nin serbest bırakılmasıyla ilgili verdiği kararda, “Aynı suçtan dolayı hem Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılığı hem de Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklama istemiyle sevk edildiği sulh ceza hakimliklerince, hakkında adli kontrol talebi uygulanmak suretiyle serbest bırakıldığı, atılı suçun vasıf ve mahiyetinin aynı olması, iddiaların ve eylemlerin  benzer  olması hususları gözetilerek başka bir suçtan hükümlü veya tutuklu olmadığı takdirde serbest bırakılmasına, gerek görülmediğinden adli kontrol tedbirinin de uygulanmasına yer olmadığına…” denildi.

Görev yaptığı veya ikamet ettiği her yerde hayırseverlere yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan Emine S. daha önce Şanlıurfa’da da çalışmış. Kadının avukatı müvekkilinin büyük ihtimalle burada yapılacak bir operasyonda da gözaltına alınacağını belirtti. Bu durumun rezalet olduğunu belirten hukukçular, bir kişinin aynı iddialarla 3-4 defa gözaltına alınıp bırakılmasını eleştirdi.

HAKKARİ'DE HİZMET EDEN KADINLARA GÖZALTI

Her gün şehit haberlerinin geldiği, bombaların patladığı Hakkari'de, zor şartlar altında eğitim hizmeti veren öğretmenlere operasyon yapıldı. 



Okullara ve dersanelere yapılan baskınlardan öğretmenlerin çocukları da etkilendi. bir öğretmen çiftin 4 yaşındaki kızları anne ve babasıyla 2 gün nezarette kaldı.

40 GÜNLÜK BEBEĞİNDEN KOPARDILAR

Trabzon’da gece 01.00’de başlayan operasyonla evler basıldı. Özel okulun tüm öğretmenleri sahur vakti gözaltına alındı. Okulda öğretmen kalmayınca ders yapılamadı. Lohusa bir anne 40 günlük bebeğinden koparıldı.

Yer Trabzon… Tarih 13 Haziran 2016. Polis gece 01.00’de başlayan operasyonla evlere baskın yaptı. İlin başarılı okullarından Özel Alparslan Eğitim Kurumları’nın eski ve yeni öğretmenlerinin aralarında bulunduğu 44 kişi ‘terör örgütüne destek’ iddiasıyla gözaltına alındı. Tüm öğretmenler nezarethanede olunca eğitim yapılamadı. Eğitimciler arasında 40 günlük bebeği olan lohusa bir anne ile 6 aylık hamile öğretmen de vardı.

Matematik öğretmeni Esin E.’nin Emniyet’e götürülürken gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Gözaltına alınan bir kadının 40 günlük bebeği ağlama krizine girince Emniyet’te emzirmesine izin verildi.


RAMAZAN'DA GÖZYAŞI

Paralel yapı iddialarıyla eğitimcilere, işadamlarına ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik yapılan operasyonlar Ramazan’da da devam ediyor. Dün Trabzon merkezli 10 ilde sahur vakti gerçekleştirilen operasyonda 42 kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında, bilim olimpiyatlarındaki başarıları ve sınavlarda elde ettiği derecelerle tanınan şehrin en başarılı okulunun öğretmenleri dahil tüm personeli yer aldı. Bir süre önce yönetimine kayyım atanan Özel Alparslan Eğitim Kurumları’nda daha önce çalışmış öğretmenler de operasyona maruz kaldı. Tüm öğretmenlerin gözaltına alınması nedeniyle okulda eğitim-öğretim yapılamadı. Sabah okula gelen öğrenciler, öğretmenlerini göremeyince evlerine dönmek zorunda kaldı. Gözaltı işleminin sahur vakti yapılması da tepkilere yol açarken, emniyete götürülen başörtülü bir kadının gözyaşları yürek dağladı. İddialara göre Trabzon Emniyeti, basın mensuplarını arayarak, ‘önemli bir iş var, sabah emniyetin önünde olun’ bilgisini verdi.

Eğitimin devam ettiği bir dönemde tüm öğretmenlerin gözaltına alınması nedeniyle okulda eğitim-öğretim yapılamadı. Sabah okula gelen öğrenciler öğretmenlerini göremeyince evlerine dönmek zorunda kaldı.


Alınan bilgilere göre bazı kişilerin beyanlarına dayanılarak yapılan operasyon gece saat 01.00’de başladı. Sahur vakti gözaltına alınanlar arasında 40 günlük bebeği olan ile 6 aylık hamile öğretmenler de bulunuyor. Annesi gözaltına alındığı için uzun süre süt alamayan küçük bebek, daha sonra verilen iznin ardından annesine götürüldü. Emzirildikten sonra evine gönderildi. Nezarethanelerin yetersizliğinden dolayı 7-8 kişinin bir odada tutulduğu, oturacak yerlerin dahi yetersiz olduğu belirtiliyor. Yaz günü olmasına rağmen -1’deki nezarethanelerin çok soğuk olduğu ifade ediliyor. Nezarethanelerdeki battaniyelerin yetersiz olmasından dolayı, görevlilerin gözaltındaki kişilerin yakınlarından battaniye istediği öğrenildi.

samanyoluhaber.com

<< Önceki Haber Kadınlara hiç böyle zulmedilmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER