Nedense hep aynı kişiler: İşte isim isim AKP'nin süper(!) bürokratları

AKP’li bazı isimler birden fazla kurumun yönetiminde yüksek ücretlerle görev yapıyor. Bazı isimler ise aynı anda Varlık Fonu ve kamu bankalarının yönetim kurulunda görev alıyor

SHABER3.COM

Birgün Gazetesi'nden Hüseyin Şimşek'in haberine göre kamuda liyakatın bittiği, “eş-dost-akraba” ilişkilerinin atamalarda ön plana çıktığı AKP döneminde bazı isimler birbiriyle ilgisi olmayan kurumların yönetim kurulu ve başkanlık koltuklarında aynı anda oturuyor. Milletvekilliği sona eren gözde isimler, ya Saray'da önemli görevlere getiriliyor ya da kamu kurumlarının yönetim kurulu üyeliklerini üstleniyor. Milletvekili seçilemeyen bazı isimler ise “Bakan Yardımcısı” yapılıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP arasında “İş Bankası hisseleri"nden "İş Bankası Yönetim Kurulu” üyeliklerine uzanan tartışma, gözleri AKP’nin “süper bürokratlar”ına çevirdi. AKP döneminde bazı isimler birden fazla kurulun yönetimine atanırken eski bakanların akrabaları dahi yüksek ücretlerle önemli görevlere getirildi, aynı isimler spordan havacılığa farklı sektörlerde yöneticilik yaptı. İsmi usulsüzlük ve yolsuzluklara karışanlardan cezalandırılmak bir yana daha önemli görevlere getirilenler bile oldu.

AKP’nin süper bürokratlarından bazıları ve görevleri:

Arda Ermut:

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi başkanı Ermut, Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminde danışmanlığını yaptı. Bilal Erdoğan’ın İmam Hatip Lisesi’nden arkadaşı olan Ermut, ayrıca Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi.

Rifat Hisarcıklıoğlu:

2001 yılından bu yana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı. Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyeliğine getirildi. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu İcra Kurulu’nun üyesi.

Hüseyin Aydın:

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı. O da son atama kararı ile o da Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi oldu. Aydın, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü görevini de sürdürüyor.

Mehmet İlker Aycı:

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu üyesi ve İcra Komitesi Başkanı. Aycı, aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu’nda (TFF) Denetleme Kurulu Başkanı.

Fuat Tosyalı:

Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyeliğine getirildi. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Fuat Tosyalı, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ekonomi Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu İcra Kurulu Üyeliği görevini sürdürüyor. Tosyalı ayrıca, Türkiye - Cezayir İş Konseyi Başkanlığı’nı da yaptı.

Zafer Sönmez:

Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyeliğine atanan isimler arasında. Aynı zamanda Acıbadem Sigorta Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürütüyor.

Erişah Arıcan

Berat Albayrak'ın doktora tezini yazdığı iddia edilen Arıcan, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı. Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi de olan Arıcan, Marmara Üniversitesi’nde ise Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdürü.

Ömer Fatih Sayan

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın kardeşi. Türk Telekom Yönetim Kurulu’na seçildiği gün Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına ise Bakan Yardımcısı olarak atandı.

Burhan Kuzu:

Eski AKP milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı. AKP MKYK üyesi de olan Kuzu, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyeliğine de getirildi.

Ayşe Türkmenoğlu:

Eski AKP milletvekili. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyesi ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı.

Selim Dursun:

Eski AKP milletvekili. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak görevlendirildi. Dursun, Türk Telekom Yönetim Kurulu’nda da “bağımsız” üye.

Yiğit Bulut:

Türk Telekom’un “bağımsız” Yönetim Kurulu Üyeleri arasında yer alıyor. AKP eski milletvekili. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyeliği de bulunuyor.

Sefer Turan:

2009 yılında TRT Arapça kanalına koordinatör olarak atanan Turan, 2014 yılında ise Cumhurbaşkanı Başdanışmanı görevine getirildi. Turan, Türk Telekom Yönetim Kurulu üyeleri arasında.

Cenap Aşçı:

Milletvekili adaylığı için kamu görevinden istifa ettikten sonra milletvekili olarak seçilemeyen Aşçı, müsteşar olduktan bir gün sonra geçici Hükümet’in Gümrük ve Ticaret Bakanı oldu. Aşçı şu anda Halkbank’ta Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürütüyor.

Meltem Taylan Aydın:

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “başdanışman” olarak Saray’a atandı. Ayrıca Halkbank Yönetim Kurulu üyesi.

Orhan Yüce:

Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Şirketi’nde Yönetim Kurulu üyesi. Aynı zamanda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda (TOKİ) da Başkan Yardımcısı. TOKİ’ye bağlı Emlak Dairesi Başkanlığı, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Finansman Dairesi Başkanlığı, Yüce’nin sorumluluğunda.

Eski 12 milletvekili başdanışman oldu

Erdoğan aday göstermediği ya da aday olmasına karşın seçilemeyen bazı eski milletvekillerini de Cumhurbaşkanlığı’nda görevlendiriyor. AKP’li eski milletvekillerine “sahip çıkan” Erdoğan son olarak 12 eski milletvekilini aynı anda Başdanışmanı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı'na son atanan milletvekilleri şöyle:

Mehmet Uçum, Hamza Yerlikaya, Alev Dedegil, Seyit Sertçelik, Özlem Zengin, Gülay Samancı, Reha Denemeç, İhsan Şener, Oktay Saral, Mustafa Akış, Ayşe Türkmenoğlu ve Gülşen Orhan.

Milletvekilliğinden bakan yardımcılığına

TBMM üyeliği sona eren milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevinin yanı sıra Bakan Yardımcılığı görevine de getiriliyor. Bu kapsamda, Hilmi Bilgin, Yıldız Seferinoğlu, Selim Dursun, Hamza Yerlikaya gibi isimler çeşitli Bakanlıklarda “Bakan Yardımcısı” oldu.

Birgün
<< Önceki Haber Nedense hep aynı kişiler: İşte isim isim AKP'nin süper(!)... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER