Nazlıaka: Ankara kendine özgü mimarisini kaybetti, verilen ödüller 'çakma'


CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara'nın kendine özgü mimarisini kaybettiğini belirterek, Ankara'ya verilerin ödüllerin 'çakma' olduğu iddiasını savundu.

Nazlıaka, "Avrupa'da pek çok başkent on milyonlarla ifade edilen turist alırken, Ankara'ya gelen turist sayısı yarım milyonu dahi bulmamaktadır. Avrupa başkentleri turizmden milyarlarca dolar kazanırken Ankara sadece bu tabloyu seyretmektedir." dedi.

Turizm göstergelerinin bir kentin gelişmişlik düzeyini, ne kadar yaşanabilir olduğunu gösteren önemli verilerden olduğunu hatırlatan CHP Ankara Milletvekili, günümüzde tarihi dokusunu, kültürel mirasını, yeşil alanlarını, doğasını koruyabilen, ulaşımı, alt yapısı, kent kültürü ve konaklama olanaklarıyla farklılık yaratan kentlerin turizm merkezi haline geldiğini söyledi.

ANKARA KENDİNE ÖZGÜ MİMARİSİNİ KAYBETMİŞTİR

Nazlıaka, çarpık kentleşmenin sadece gecekonduyu ifade ettiğini, yeşil ve sosyal donatı alanlarından yoksun, gelişi güzel inşa edilmiş yüksek katlı binaları da kapsadığını ifade ederek, "Ankara ne yazık ki yeşil alanı olmayan, sosyal donatı alanlarından yoksun, sağlıklı içme ve kullanma suyu bulunmayan, hava kirliliği yaşanan, altyapı ve ulaşım sorunu başta olmak üzere, pek çok sorunu içinde barındıran çarpık bir kent haline getirilmiştir.
Ankara kendine özgü mimarisini kaybetmiştir. Ankara'da ulaşım adeta bir arapsaçına dönerken, toplu taşım pahalı ve yetersizdir. Tarihi ve kültürel mirası sahipsizlik nedeniyle yok olan Ankara, bu nedenle her geçen yıl sıradan bir kent halini gelmektedir. Avrupa'da pek çok başkent on milyonlarla ifade edilen turist alırken, Ankara'ya gelen turist sayısı yarım milyonu dahi bulmamaktadır. Avrupa başkentleri turizmden milyarlarca dolar kazanırken Ankara sadece bu tabloyu seyretmektedir." izahında bulundu.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NIN ANKARA'YA DOĞRUDAN YÜRÜTTÜĞÜ BİR YATIRIM YOK

Ankara'nın turizm verilerine ilişkin olarak 18.08.2015 tarihinde verdiği soru önergesinin Kültür ve Turizm Bakanı tarafından yanıtlandığına dikkat çeken CHP'li Nazlıaka, söz konusu önergeye verilen yanıtın bu kentteki turizmin içler acısı durumunu bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.

Soru önergesine verilen cevapta, 2011 - Eylül 2015 döneminde Başkent Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın doğrudan yürüttüğü bir turizm yatırımı bulunmadığı anlaşıldığını kaydeden Aylin Nazlıaka, şöyle devam etti: "Söz konusu dönemde Ankara genelinde mahalli idarelerden veya Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı'ndan turizm amaçlı çevre düzenlemeleri veya alt yapı uygulamalarına sağlanan mali destek 3 Milyon 765 bin TL'dir. Bu bilgilere göre Başkentin turizm amaçlı çevre düzenlemesi ve alt yapı amaçlı yatırımlardan aldığı pay yılda 750 bin TL civarındadır. Görünen odur ki Ankara'nın turizm yatırımlarından aldığı pay ancak birkaç daire bedeli tutarındadır. Cevapta, 2014 Ocak Aralık ayı için Ankara ili sınır kapısından giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı 324 bin 526'dır. Ocak – Ağustos 2015 içinde 260 bin 499 olduğu da belirtilmektedir." dedi.

ANKARA'DA TURİZM YATIRIMLARININ YOK DENECEK KADAR AZ

Cevapta ayrıca, '2015 yılında gerçek ve tüzel kişilerin elinde bulunan taşınmaz kültür varlıklarının tamir ve onarımı için yapılan yardım miktarı 201 bin 126 TL'dir' bilgileri verildiğini kaydeden CHP Ankara Milletvekili, bu haliyle Başkent Ankara'da turizm yatırımlarının yok denecek kadar az olduğunu dile getirdi.

Nazlıaka Master Card'ın, tüm dünyada 132 kenti kapsayan, geleneksel hale getirdiği 'Hedef Şehirler Endeksi'raporuna da işaret ederek, şunları kaydetti:
"Rapora göre; 2014 yılında Londra'yı 17 milyon 750 bin, Paris'i 15 milyon 560 bin, Roma'yı 7 milyon 50 bin, Viyana'yı 5 milyon 66 bin, Prag'ı ise 5 milyon 23 bin yabancı turist ziyaret etmiştir. Rapordaki diğer verilere göre; 2015 yılında giden turist sayısı: Londra 18 milyon 820 bin, Paris 16 milyon 60 bin, Roma 7 milyon 410 bin, Viyana 5 milyon 810 bin, Prag ise 5 milyon 470 bin, 2014 yılı Tek Gece Konaklayan Uluslararası Ziyaretçi Harcaması (milyar ABD): Londra 19 milyar 77 milyon dolar, Paris 16 milyar 89 milyon dolar, Roma 5 milyar 40 milyon dolar, Kültür ve Turizm Bakanlığı verileri ile yukarıda belirtilen raporun verileri karşılaştırıldığında, Ankara'ya yabancı turist sayısı Avrupa Başkentleri ve kentlerinin yüzde ikisi üçü düzeyindedir.
Bu tablo Ankara'nın 20 yılda sürüklendiği durumun en çarpıcı örneği ve sonucudur. Bu sonuç, Ankara'ya verilerin ödüllerin 'çakma' olduğu iddiasını da güçlendirmektedir. "
CİHAN
<< Önceki Haber Nazlıaka: Ankara kendine özgü mimarisini kaybetti, verilen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER