NATO'ya yeni bir üye daha katılıyor

Makedonya, NATO ile katılım müzakerelerine perşembe günü resmen başlanacağını açıkladı. Yunanistan ile varılan isim anlaşmasının Makedonya'nın NATO ve Avrupa Birliği'ne girmesi önündeki 'engelleri' kaldırdığı belirtiliyor.

SHABER3.COM

Makedonya Savunma Bakanı Radmila Şekerinska, NATO ile katılım müzakerelerine perşembe günü resmen başlanacağını açıkladı. Ülkenin NATO ve Avrupa Birliği’ne girmesine “engel” olan Yunanistan ile isim sorununda  geçtiğimiz aylarda anlaşmaya varılmıştı.

NATO Ulusal Koordinatörü Stevo Pendarovski ile ortak basın toplantısı düzenleyen Savunma Bakanı Şekerinska, Yunanistan ile varılan anlaşmanın meclisten geçmesi durumunda NATO üyeliğinin tamamlanacağını duyurdu.

'BATI BALKANLARIN KALANI İÇİN ÖRNEK'

NATO Ulusal Koordinatörü Pendarovski ise yaptıkları analizlerde Makedonya'nın NATO üyeliğinin ülkenin güvenliği ve istikrarı açısından önemli olduğunu saptadıklarını belirtirken, Makedonya’nın üyeliğinin “Batı Balkanlar'ın bölgesel güvenlik ve istikrarı için de olumlu örnek olacağının” altını çizdi.

Resmi adı Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM) olan ülkenin bu ismi kullanmasına Yunanistan, tarihsel Makedonya'nın önemli kısmını kendi sınırları içerisinde barındırdığı gerekçesiyle karşı çıkıyor, ülkenin NATO ve AB üyeliğini veto ediyordu. Ancak iki ülke arasında imzalanan anlaşmayla FYROM adını değiştirme, Yunanistan da FYROM'un AB'ye ve NATO'ya girmesine engel olan itirazlarını geri çekme sözü vermişti. Sözkonusu anlaşmanın NATO’nun bölgede saldırganlığını artırmasıyla sonuçlanacağına dikkat çekiliyor.
<< Önceki Haber NATO'ya yeni bir üye daha katılıyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER