Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikat: NATO Rusya’ya karşı

NATO, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikatına hazırlanıyor. Tatbikatta, NATO’nun "yakın düzeyde" bir düşmanla çatışma çıkması halinde ABD birliklerinin Rusya sınırındaki ve ittifakın doğu kanadındaki Avrupalı müttefiklerini nasıl takviye edebileceğinin provası yapılacak.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER.COM- MOSKOVA

NATO Komutanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Steadfast Defender Tatbikatı önümüzdeki hafta başlayacak.

NATO’nun bu tatbikatı Soğuk Savaş sonrası dönemin en büyüğü ve Rusya ile karşı karşıya gelme ihtimali de varsayımda olacak.

NATO’nun Avrupa'daki en üst düzey müttefik komutanı Christopher Cavoli, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, NATO'nun onlarca yıldır en büyük tatbikatı Steadfast Defender'ın önümüzdeki hafta başlayacağını ve Mayıs ayına kadar süreceğini söyledi. “İttifak, Kuzey Amerika'dan Atlantik Okyanusu üzerinden güç aktararak Avrupa-Atlantik bölgesini güçlendirme yeteneğini gösterecek" dedi.

Cavoli, tatbikatlara aralarında NATO ülkeleri ve İsveç'ten askerlerin de bulunduğu yaklaşık 90 bin askeri personelin katılacağını açıkladı. İngiliz yetkililer bunu, ittifakın Rusya'dan gelen tehdide karşı koruma çabalarının birleşmesi olarak nitelendirdi.

Moskova’dan sert tepki

Rus Dışişleri Bakanlığı NATO tatbikatına, “kelimenin tam anlamıyla kapımızın eşiğinde güç gösterisi yapacak” açıklamasıyla tepki gösterdi.

Financial Times planlanan tatbikatı Soğuk Savaş'tan bu yana yapılan en büyük tatbikat olarak nitelendirdi: Gazetenin kaynakları, tatbikatlarda NATO ordusunun 500-700 sorti yapacağını ve tatbikatlara en az 50 savaş gemisinin katılacağını iddia etti.

NATO, geçen yıl 2024 yılının ilk yarısında yapılması planlanan Steadfast Defender Tatbikatını duyurmuştu. Ocak ayının ortasında İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Londra'nın tatbikatlara yaklaşık 20 bin askeri personel göndereceğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, planlanan Stalwart Defender tatbikatının ittifak adına provokatif eylemlerin devamı olduğunu söyledi. Bakanlık, "Daha önce bu tür ittifak manevralarına ilişkin efsanelerde Doğu'daki bazı "hayali" düşmanlardan bahsediliyorsa, şimdi NATO üyeleri saklanmıyor: tam olarak Rusya'dan gelen bir saldırıyı püskürtmek için eylemler uyguluyorlar" dedi.

<< Önceki Haber Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikat: NATO Rusya’ya... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER