"Narenciye ihracatına yönelik önlemler acil hayata geçirilmeli"


Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, narenciye ihracatına yönelik önlemlerin acil olarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Özdemir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; uçak krizi sonrası Rusya ile narenciyede yaşanan endişeli havanın dağılmaya başladığını kaydetti. Rusya ile yaşanan gerilimin
narenciye ihracatı üzerindeki olumsuz etkisinin alınan tedbirler sonunda asgari düzeye inmesini beklediklerini anlatan Özdemir Türkiye'deki narenciye üretiminin yüzde 40'ından fazlası ihraç edildiğini hatırlattı. Ülkemizde üretilen hiçbir tarımsal ürünün ihracata bu ölçüde bağımlı olmadığına dikkat çeken Özdemir "Bundan dolayı ihracattaki tıkanmalar narenciye sektörünün tamamını olumsuz olarak etkileme kapasitesine sahiptir." dedi.

İhracatın üçte birinin Rusya'ya gittiğini hatırlatan Özdemir, açıklamasında şunları dile getirdi: "Rusya'nın Türk ürünlerine karşı engelleyici bir tavır içine girmesi, narenciye sektörümüzde derin bir endişe oluşturmuştu. Hükümet, narenciye sektörü adına talep ettiğimiz; Rusya tarafından geri çevrilen ürünlerin fatura bedellerinin büyük bir oranının, Rusya'ya giren ancak bu bekleme sürecinde fire oranları yükselen ürünlerin bedellerinin ise belli bir oranının devletimiz tarafından karşılanması, Rusya pazarı yerine alternatif pazarlar bulunabilmesi için ihracat desteklerinin artırılması, ihracat desteklerinin bu yıl nakit olarak ödenmesi, Rusya'ya ihracat yapan firmalarımızın Eximbank ve diğer banka kredilerinin geri ödenmesinde kolaylık sağlanması, gibi önlemler konusunda gerekli kararları süratle aldı. Şimdi bu kararların vakit geçirilmeden uygulanmasını bekliyoruz."

Bunların hayata geçmesinin bu yıl narenciye sektöründe yaşanması muhtemel büyük bir krizin önüne geçeceğini vurgulayan Özdemir, "Alınan önlemler neticesinde, genel olarak ülkemiz, özel olarak da Mersin narenciye sektörü rahat bir nefes alabilecektir" dedi.
Ülkenin narenciye sektörünün kalbinin Mersin'de attığını hatırlatan Özdemir şöyle devam etti: "Ülkemizin yaptığı narenciye ihracatının yüzde 40'ından fazlasını Mersinli firmalar yapmaktadır. Ayrıca toplam narenciye ihracatımızın yüzde 75 gibi büyük bir oranı Mersin üzerinden yapılmaktadır. Bundan dolayı Mersin, narenciyenin üretimi, ticareti, işlenmesi ve lojistiğinde ana merkez konumundadır. Hükümetimizin narenciye ihracatına yönelik olarak aldığı önlemler, narenciye sektörü ve Mersin ekonomisi açısından son derece isabetli olmuştur. Alınan önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz."Narenciye-ihracatina-yonelik-onlemler-acil-hayata-gecirilmeli-1966239.htm'> CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER