Nağaç: Dolardaki artışın ana sebebi Amerika'daki faizlerin yükselmesi


Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı ve Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Nağaç, Türkiye'de doların yükselmesinin ana sebebi olarak Amerikan Merkez Bankası'nın faiz yükseltmesini gösterdi.

Nağaç, küçük ani yükselişlerin, Türkiye'de riski artıran siyasi polemikler, çevre ülkelerdeki olaylar ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerindeki çöküşlerden de kaynaklanabileceğine dikkat çekti. Son bir yıl içerisinde Amerikan ekonomisinin gittikçe faiz artırdığını vurgulayan Nağaç, faiz artırma beklentisi içerisinde olunduğunu aktararak şunları kaydetti: "Bunun da aslında çok açık şekilde dolar-lira paritesi ile Euro-lira paritesini karşılaştırarak görebiliriz. Mesela son bir senede Euro-dolar paritesi toplamda çok değişmedi. Ama dolar, lira karşısında yüzde 20 – 25 değer kazandı. Bunun da çok bariz bir şekilde Amerika Merkez Bankası'nın faiz yükseltmesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz."

Döviz piyasasındaki aşırı yükselişin ithalat fiyatlarını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Nağaç, şöyle konuştu: "Belirli bir zaman sonra fiyatlara yansıyacaktır ve enflasyonda etkisini gösterecektir. Zaten geçen sene de Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerinin tutmamasının bir sebebi de döviz fiyatlarındaki yükseliş oldu. Sadece şansımız şöyle yaver gitti ki, petrol fiyatları çok yükselmedi. Dolayısıyla hem petrol fiyatları, hem de döviz kuru etkisi aynı anda oluşmadı. Her ikisi aynı anda oluşsaydı çok yüksek enflasyon oranı çıkabilirdi. Döviz fiyatının yüksek olması ihracatın artmasına sebep olması gerekirken, mevcut konjüktörde, dünya ekonomisinin mevcut haliyle biz de Türkiye olarak bu yüksek döviz fiyatlarından yararlanamıyoruz. Dolayısıyla yüksek döviz fiyatlarının pozitif etkilerini kullanamazken, sadece negatif etkilerini görüyoruz. Dolayısıyla uzun vadede Türkiye ekonomisini kötü etkileyeceğini, enflasyonu daha da tetikleyeceğini düşünüyorum."

HANGİ DÖVİZE YATIRIM YAPMALI ?

Döviz fiyatlarının artacağı göz önünde bulundurularak, dövize yatırım yapmanın çok mantıklı olacağını kaydeden Nağaç, "Hangi döviz oranı olduğu çok önemli. Mesela Euro için yatırım yaparlarsa, aslında hiç bir değer kazanmayabilir ve hatta değer kaybedebilir. Reel getirisi eksi bile olabilir. Mevcut piyasa koşullarında ve faiz beklenti koşullarında doların Euro ile bir olma ihtimalini göz önüne alarak, yatırımların daha çok dolar üzerine yapılması mantıklı olacaktır." CİHAN
<< Önceki Haber Nağaç: Dolardaki artışın ana sebebi Amerika'daki faizlerin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER