Müstakbel Alman Cumhurbaşkanı Ankara'da

Almanya ile Türkiye arasında Şansölye düzeyinde ilişkilerin son gelişmelerle sıkıntı bir hal almasının ardından Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier bugün Brüksel’in mesajını Ankara’ya iletecek.

Almanya'da ses getiren Erdoğan klibi

Steinmeier, başta HDP’li vekillerin tutuklanmasına, Cumhuriyet’e düzenlenen operasyona ve Türkiye’deki OHAL süreci uygulamalarına yönelik Berlin’in bilinen eleştirilerini bu defa Ankara’da koalisyon partilerinin cumhurbaşkanı adayı olarak tekrarlayacak. Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısının hemen ardından dün Türkiye’ye gelen Steinmeier’ın bugün birliğin mesajını başta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı olmak üzere temaslarında iletmesi bekleniyor.

Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç'in haberine göre, Almanya’dan Bakan düzeyinde, darbe girişiminden 4 ay sonra gerçekleşen ziyarete tepki olarak Ankara bir süre Steinmeier’e randevu vermemiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Türkiye’ye ikinci sınıf” davranmakla suçladığı Steinmeier’i telefonda beklettiğini açıklamıştı. 

Ankara, Almanya’yı “PKK ve Fethullah Gülen destekçilerine kucak açmakla” suçlarken Steinmeier’ın temaslarında “Megafon diplomasisini bırakalım” mesajı vermesi bekleniyor. Almanya Büyükelçisi Erdmann, Al Jaazera Türk’e verdiği röportajda bu mesajı şöyle açıkladı:

“Gerçekten de son aylarda çok fazla bir oranda megafon diplomasisine şahit olduk. Diplomasi iyidir ama bunu megafonla yaparsanız pek de iyi olmaz. Bu sebeple zaten kapalı kapılar ardında konuşmamız da çok önemli. Bu yüzden de zaten Dışişleri Bakanı Steinmeier Türkiye’ye geliyor.” 

Büyükelçi, PKK’ya Almanya’nın destek verdiği iddialarını da yalanladı. Öncelik HDP’liler ve basın özgürlüğü Steinmeier’in temaslarında öncelikle tutuklanan HDP Eşbaşkanları başta olmak üzere Türkiye’de devam eden tutuklamalara son verilmesinin yer aldığı öğrenildi. Cumhuriyet gazetesine düzenlen operasyon ve tutuklamalar ile OHAL süreciyle devam eden uygulamalara yönelik tepkiler de Steinmeier’in gündeminde olacak.

Müstakbel Cumhurbaşkanı

Alman Federal hükümetinin koalisyon ortağı, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU), Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’i, cumhurbaşkanı adayı olarak desteklediği belirtildi. Merkel, Steinmeier’in cumhurbaşkanlığı adaylığını “mantıklı bir karar” sözleriyle değerlendirirken, cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi konusunda uzlaşma sağlanmasının “bu güvenilir olmayan dönemlerde, istikrarın göstergesi olacağını” belirtti. CDU’nun kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin de (CSU) Steinmeier’in adaylığını desteklediği bildiriliyor.
<< Önceki Haber Müstakbel Alman Cumhurbaşkanı Ankara'da Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER