Mümtaz'er Türköne: Kan, oy ve para: PKK'nın, “Seni bu sefer başkan yaptıracağız” demesinin maliyeti nedir?

Mümtaz'er Türköne: Kan, oy ve para: PKK'nın, “Seni bu sefer başkan yaptıracağız” demesinin maliyeti nedir?

Dağlıca'daki şehitlerin AK Parti oyuna etkisini uzun uzun tartışan TRT yorumcuları gibi, PKK'nın kanlı saldırılarının 1 Kasım üzerine etkisi,  cenaze levazımatçılarının kâr hesabı gibi siyasî aktörlerin zihnini meşgul ediyor.

 Bu yorum kapısını sürekli açık tutan ise, PKK saldırıları ile seçimler arasında sıkı bir ilişki kuran Cumhurbaşkanı'nın kendisi. Son olarak rektörlere yaptığı konuşmanın ana fikri de istikrar, 1 Kasım ve terör olayları ilişkisine dairdi.

Cumhurbaşkanı yükselen şiddet dalgası ile siyasî sorunlar arasında, seçim sonuçları üzerinden bir sebep-sonuç ilişkisi kuruyor. Tarafsızlığından emin olsak, kurduğu ilişkinin terörün sebebini anlamak açısından çok gerekli olduğunu bile söyleyebiliriz. Önümüzde seçim olduğuna göre, PKK'nın patlattığı mayınlarla seçim sandığının ağırlığı arasında, sıktığı mermi sayısı ile o sandığa girecek oy arasında bir ilişki olmalı. “Her gün şehit cenazeleri gelirken seçim mi konuşulur?” itirazı yanlış; çünkü PKK saldırılarını ve kanı durdurmak şiddetin siyasî sonuçlarını tersine çevirmekle mümkün. Gerçekte 1 Kasım'ı önemsemeyen tek aktör var: Türkiye'yi kan gölüne çeviren PKK'nın kendisi. PKK gerçekte 1 Kasım'ı önemsemiyor, başta Erdoğan olmak üzere önemseyenlerin tavrını önemsiyor ve üzerine strateji inşa ediyor.

(...)


<< Önceki Haber Mümtaz'er Türköne: Kan, oy ve para: PKK'nın, “Seni... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER