Mucit çocuklar Gediz Üniversitesi'nde buluştu


Gediz Üniversitesi, mucit çocukları misafir etti. 85 ülkede düzenlenen, "Bilim Kahramanları Buluşuyor–First® Lego® League (FLL)" turnuvalarının Türkiye ayağı burada başladı. İzmir, İstanbul, Manisa, Aydın, Balıkesir, Denizli, Muğla, Mersin, Afyonkarahisar, Antalya ve Ordu'dan, yaşları 9 ile 16 arasındaki 650 öğrenci, 68 takımla katıldı.

Küçük mucitler, lego parçalarından hazırladıkları robotları ve bu yılın "Çöpe Çözüm, Çöple Çözüm" temasını ele aldıkları geri dönüşüm projelerini jüriye takdim etti. Onları, aileleri ve öğretmenleri yalnız bırakmadı. Tiyatro sanatçısı Hakan Bilgin'in sunduğu iki günlük turnuva boyunca heyecan fırtınası esti. Geleceğin bilimadamları, yazılımları dahil tamamı kendilerinin eseri robotlarıyla hayran bıraktı, yarınlar için umut aşıladı. Hem çevreyi koruyacak hem atıkların ekonomiye tekrar kazandırılmasını sağlayacak projeler de büyük alkış topladı. Robotları ve projeleri kadar renkli kostümleriyle de dikkat çeken öğrencilerden oluşan ekiplerden 26'sı kupayla ödüllendirildi, 12 takım da Türkiye turnuvasına katılma hakkı elde etti.

En yüksek puanı alanlara şampiyonluk kupası veren Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, daha ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukların bilime bu kadar ilgili olmasını gururla seyrettiklerini belirtti. Prof. Dr. Çevik, hem mucit çocukları hem de onların öğretmenleri ve ailelerini kutlayarak, "En büyük dileğimiz, bir gün Nobel Bilim Ödülü almaları. Neler yapabildiklerini gördükçe umutlarımız daha da güçlendi. Yaratıcı çocuklarımız sayesinde ülkemizin yarınlarının, çok daha güzel ve aydınlık olacağına yürekten inanıyorum. Gediz Üniversitesi olarak her zaman onların yanında yer almaya, en büyük destekçilerinden biri olmaya devam edeceğiz." dedi.

FLL'nin Türkiye ayağını 12 yıldır düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği'nin kurucusu Hakan Habib ise bilimi çocuklarla ve gençlerle buluşturmayı hedeflediklerini belirterek, "Ne mutlu ki her sene hem bilimin peşinde koşan katılımcılarımızın hem de bu turnuvalarda görev alan gönüllülerimizin sayısı artıyor. Gösterilen bu ilgi nedeniyle katılımcılar ile gönüllülerimize ve başta Gediz Üniversitesi olmak üzere tüm destekçilerimize teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

FLL

FLL, First Vakfı ve Lego firmasının ortak çalışmasından doğmuş, uluslararası, kâr amacı gütmeyen bir program. Gençler ve çocuklar, her yıl dünyanın gündemine ait bir tema üzerinde araştırma yapıyor, çözüm üretip paylaşarak özgüven inşa ediyor. Bilim Kahramanları Derneği özgüven sahibi, sorgulayan, takım halinde toplum meselelerine çözümler üretebilen bir gençlik yetişmesi amacıyla 85 ülkede yapılan FLL etkinliğini Türkiye'de düzenliyor. FLL tematik, bilimsel, süreç ve takım çalışması odaklı bir turnuva olarak, her yıl daha fazla katılımcı ve gönüllüyle hayata geçiriliyor. Turnuvalara katılacak 4 ile 10 kişiden oluşan takımlar, iki üç ay önceden robot tasarlayıp programlıyor, araştırmalar sonucu özgün çözümler üretiyor, teatral sunumlar yapıyor. Takımlar önce yerel, sonra başarılarına göre ülke çapında ve uluslararası turnuvalara katılıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Mucit çocuklar Gediz Üniversitesi'nde buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER