Moody's'in not indirimi neden kırmızı alarm demek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancıların dikkate aldığı ‘kredi notu’nun indirilmesinden endişe duymadığını söyledi. Ancak Türkiye’ye yatırım gelmesi için ‘yüksek’ not şart.

samanyoluhaber.com

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bloomberg televizyon kanalına verdiği mülakatta, kredi derecelendirme kuruluşlarından not indirimi gelmesinden endişe duymadığını söyledi.

Ancak tasarruf açığı olan Türkiye’de yabancı yatırımcı oldukça önem taşıyor. Yabancı yatırımcının bir ülkeye yatırım yaparken önemsediği konuların başında da kredi derecelendirme kuruluşlarının o ülke hakkındaki değerlendirmesi geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu genel görüşmeleri için gittiği New York’ta, Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Mickelthwait’e gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Derecelendirme kuruluşlarının hatalar yaptıklarını ve bu hataları kasıtlı olarak gerçekleştirdiklerini” belirten Erdoğan, “Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmelerini hiç dikkate almıyorum” dedi.

Yatırım yapılabilir ülke olmak neden önemli?

Cari açığı yüksek olan Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yabancı kurumsal fonların bazıları, kendilerini sadece yatırım yapılabilir nota sahip ülkelere yatırımla sınırlandırıyor. Fonlar, genelde başlıca üç kredi derecelendirme kuruluşunun en az ikisinden yatırım yapılabilir not alan ülkeleri tercih ediyor. İstihdam artışı için gerekli olan doğrudan yabancı yatırım girişi yılın ilk yarısında 2.2 milyar dolara indi. Türkiye’de tasarruf oranı ise yüzde 14’lerde bulunuyor. Avrupa’da yüzde 21 olan bu oran, dünya genelinde ortalama yüzde 25’i buluyor.

‘Faiz lobisi’yle buluştu

Erdoğan, ABD’li u¨st du¨zey yatırımcılarla du¨zenlenen yuvarlak masa toplantısına da katıldı. Bloomberg Üst Yöneticisi (CEO) Michael Bloomberg tarafından düzenlenen toplantıda, aralarında paranın patronları Henry Kissinger, James Rothschild, EMEA Citi İcra Başkanı James C. Cowles, Blackstone Başkanı Hamilton E. Jones, BBVA İcra Kurulu Direktörü Jose Manuel Gonzalez-Paramo’nun da olduğu çok sayıda yatırımcı ve iş insanı yer aldı. Erdoğan, piyasalardaki her iniş çıkışın sorumlusunu ‘faiz lobisi’ olarak tanımlarken, önceki akşam buluştuğu iş insanlarının da olduğu küresel güçlere işaret etmişti.

<< Önceki Haber Moody's'in not indirimi neden kırmızı alarm demek? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER