MİT’in gözü 6 milyar dolarda

Kendi bütçesi dışında örtülü ödenekten de faydalanan MİT’in, Savunma Sanayi Destekleme Fonun’daki 6,2 milyar dolardan daha fazla pay almak için hükümet nezdindeki temaslarını sıklaştırdığı belirtiliyor.

MİT’in gözü 6 milyar dolarda

Beş yıl önce yürürlüğe giren kanun hükmünde kararnameyle, askerin kullanımındaki Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan(SSDF) yararlanmaya başlayan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), pastadaki payını artırmak istiyor.

2015'te, kendi bütçesi dışında fondan 647 milyon dolar harcayan teşkilat, bu rakamın arttırılması yönünde girişimlerde bulunuyor. Yeni Hayat'ın edindiği bilgilere göre, SSDF'de 2 milyar dolar nakit var. Ayrıca fonun 4,2 milyar doları da gerektiğinde kullanılması amacıyla Hazine'de tutuluyor.


Fonun amacı ordunun modernizasyonu

Modern savunma sanayinin geliştirilmesi ve Tu¨rk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonunun sağlanması amacıyla 1985'te Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) kuruldu. Daha sonra bu amaçların gerçekleştirilmesi için, Merkez Bankası nezdinde ve müsteşarlık emrinde SSDF oluşturuldu. 2011'de ilgili kanunda yapılan değişiklikle, MİT'in istihbarat ve güvenliğe ilişkin ihtiyaçları da müsteşarın teklifi, Milli Savunma Bakanı'nın uygun görüşü ve Başbakan'nın onayı ile SSM tarafından tedarik edilmeye başlandı. MİT'in kendi bütçesi ve örtülü ödenek dışındaki harcamaları da artık işte bu fondan karşılanıyor.



Ne alındığı bilinmiyor sadece ödeme yapılıyor

MİT görevlileri, istedikleri cihaz, platform ya da donanımlarla ilgili gerekli anlaşmayı yaptıktan sonra, fonu idare eden SSM yetkililerinden sadece parayı istiyor. Fondan harcanan meblağla ne satın alındığını bilmeyen SSM ise ödemeyi yapmakla yetiniyor. Bu durumdan duydukları rahatsızlığı daha önce hükümete ileten bürokratlar, herhangi bir sonuç alamadı.

MİT, fonu ilk kullanmaya başladığında SSM'yi de bilgilendiriyordu. O dönemde dinleme kestirme cihazları ve genel maksat helikopterleri isteyen teşkilat, SSM bürokratlarıyla görüş alış verişinde bulunuyordu. Fakat daha sonra MİT, bu uygulamadan vazgeçti ve bilgi paylaşmamaya başladı. Kendi bütçesi dışında örtülü ödenekten de faydalanan MİT'in SSDF'deki 6,2 milyar dolardan daha fazla pay almak için hükümet nezdindeki temaslarını sıklaştırdığı belirtiliyor.



Kaynak: Yeni Hayat
<< Önceki Haber MİT’in gözü 6 milyar dolarda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER