MİT'in göndermediği Tahşiye raporunu Genelkurmay gönderdi


Tahşiyecilere kumpas kurulduğu iddiasıyla açılan davada, Genelkurmay Başkanlığı, MİT'in Tahşiyecilerle ilgili kendilerine gönderdiği raporu mahkemeye gönderdi. MİT'in kendisinin mahkemeye göndermediği bu raporunda söz konusu grubun, El Kaide ve Usame bin Ladin'e tam destek verdiği belirtiliyor. Yazıda Tahşiyecilerin lideri olduğu belirtilen Mehmet Doğan'ın El Kaide'yi desteklemeyenleri münafık kabul ettiği kaydedildi. Grubun, Türkiye'yi de kafir olarak gördüğü ve El Kaide'nin savaşı ile kurtarılacağı görüşünde olduğu ifade edildi. Grubun ileri gelenlerinden Mehmet Nuri Turan'ın geçmişte sol görüşü benimseyen, terör örgütü PKK ve uyuşturucu kaçakçıları ile iyi ilişkileri olan biri olduğu anlatıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Fethullah Gülen Hocaefendi, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve eski polislerin yargılandığı davaya Genelkurmay'dan cevap geldi. Mahkeme, Genelkurmay'a Tahşiyecilerle ilgili ellerindeki bilgi ve belgeyi göndermelerini istemişti. Genelkurmay'da 5 Mart 2009 tarihinde MİT'in kendilerine gönderdiği 6 sayfalık yazıyı mahkemeye ulaştırdı.

SEYYİTLERİ TASVİP ETMİYOR

MİT'in hazırladığı bu yazıya göre, Tahşiyecilerin Kürt etnik kimliğini ön plana çıkaran bir yapı olduğu kaydedildi. Grubun lideri Mehmet Doğan'ın Hz. Muhammed'in soyundan gelenleri (seyit) ve şeyhleri tasvip etmediği anlatıldı. Kürt olmayan seyyit ve şeyhlerin Yahudi olduğunu söylediği belirtildi. Grup mensuplarının Mehmet Doğan'ın mehdilik iddiasını güçlendirmek için seyitlerden olduğunu savundukları ifade edildi.

EL KAİDE'Yİ DESTEKLEMEYENLER MÜNAFIK GÖRÜŞÜNDE

MİT'in raporunda, Doğan ve grup mensuplarının Usame bin Ladin ve El Kaide terör örgütüne tam anlamıyla destek verdiği kaydedildi. Doğan'ın El Kaide'yi İslam ordusu olarak gördüğü, kafirlerle savaştığını söylediği anlatılan raporda, Türkiye'nin de kafir olduğu için El Kaide'nin vereceği savaşla kurtulacağını söylediği belirtildi. Doğan'ın Usame bin Ladin'i Mehdi'nin komutanı, El Kaide'yi de Mehdi'nin askerleri olarak gördüğü aktarıldı. El Kaide'yi desteklemeyenleri münafık kabul ettikleri ifade edildi. Grubun, toplantılarında ise hedef saptırmak için gerçek niyetlerinin dışında farklı söylemlerde bulundukları belirtildi.

Grubun, diğer Nur cemaati gruplarını münafık olarak gördüğü, Müslümanlar içindeki münafıkların tespit edilip bertaraf edilmesi gerektiği görüşünde oldukları kaydedildi.

NUR CEMAATLERİNİ KAZANMAK İÇİN GÜLEN'E AJAN DİYOR

Tahşiyecilerin diğer Nur cemaatlerini kendi bünyesinde toplamak amacıyla başta Fethullah Gülen olmak üzere diğer grupları şeytanla işbirliği yapmakla itham ettikleri belirtildi. Bu amaçları doğrultusunda Gülen'in Yahudi olduğunu, ajanlık yaptığını ileri sürdükleri anlatıldı.

GRUBUN İLERİ GELENİ PKK VE UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARIYLA İLİŞKİLİYDİ

Grubun ileri gelenlerinden ve Doğan'ın da en çok güvendiği adamı olan Mehmet Nuri Turan'ın geçmişte sol görüşlü biri olduğu, örgütsel faaliyetler içinde yer aldığı ifade edildi. PKK ve uyuşturucu kaçakçıları ile iyi ilişkileri bulunduğu aktarılan Turan'ın Tahşiyeciler tarafından, Kudüs'ü teslim alacak kişi olduğuna inanıldığı kaydedildi.

ŞİDDET YANLISI CİHAT ANLAYIŞINDALAR

Tahşiyecilerin içe kapanık, şiddet yanlısı cihat anlayışını benimseyen bir yapı olduğu kaydedildi. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde de örgütlenmek gerektiğini benimsedikleri anlatıldı.

BİRLİKTELİĞİ DİNİ DEĞİL ÇIKAR AMAÇLI

MİT'in yazısında grubun finansal yapısıyla ilgili de bilgiler yer alıyor. Doğan ve Turan'ın hatırı sayılır mal varlığı olduğu belirtildi.

MİT, yazısında yaptığı değerlendirmede, grubun üst düzey yöneticilerinin ticaretle uğraştıklarını, Doğan'ın mali imkanları ve nüfuzundan istifade ederek işlerini büyütme çabası içinde olduğunu belirtti. Bu nedenle grup içindeki birlikteliğin dini eğilimlerden ziyade çıkar ilişkisine dayandığı ifade edildi.

ORTAM BULURSA EYLEM YAPABİLİRLER

MİT değerlendirmesinde, grubun El Kaide yanlısı söylemlerinin propaganda ve taban genişletme amacına yönelik olduğu, herhangi bir eylemi bulunmayan grubun kısa vadede tehdit oluşturmayacağı, ancak uygun ortamı bulması durumunda eylem yapabileceği belirtiliyor.

MİT RAPORU GÖNDERMEMİŞTİ

Mahkeme, Tahşiyecilerle ilgili MİT'ten de bilgi istemişti. MİT'in pazartesi günü mahkemeye ulaşan cevabında bu rapor yer almadı. Kısaca cevap veren MİT, sadece 'Tahşiye grubu' veya 'Mehmet Doğan grubu' isimli dini motifli yapılanma hakkında çalışma yaptıklarını kaydetti. Mehmet Doğan'ın kitap ve yazılarında 'Şuayb bin Salih' olarak adlandırdığı Usame bin Ladin'i 'Mehdi'nin komutanı' olarak gösterdiği belirtildi. Doğan'ın El Kaide'yi de 'Mehdi'nin askerleri' olarak anlattığı ifade edildi. MİT, kayıtlarında 'Radikal Tahşiye Grubu', 'El Kaide yanlısı Mehmet Doğan Grubu' veya 'Radikal Mehmet Doğan Grubu' adı altında bir örgüt tespiti bulunmadığını kaydetti.

CİHAN
<< Önceki Haber MİT'in göndermediği Tahşiye raporunu Genelkurmay gönderdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER