MİT, Avrupa’da suikast peşinde iddiası

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Avrupa ülkelerindeki faaliyetleri tartışılmaya başlanan Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) ölüm ve suikast yetkisiyle hareket edeceği, ülkeden firar eden askerlerin peşinde olduğu ileri sürüldü.

SAMANYOLUHABER.COM

Yunan Proto Thema gazetesi eski CIA ajanlarına dayanarak verdiği haberde MİT’in, kaçak askerleri dünyanın dört bir yanında yakalamak için suikast emri verildi. MİT’in de 1972 Münih Olimpiyatları’nda öldürülen İsrailli atletlerin intikamını almak için başlattığı Gideon’un Kılıcı operasyonu benzeri bir operasyona başladığını yazdı.

SUİKAST İZNİ MEVCUT

Yunan gazetesine göre, benzer bir operasyon için düğmeye basan MİT, ajanlarını Avrupa ve dünyanın dört yanına gizli kimliklerle gönderdi. Bu kişilere, firari askerleri bulup kaçırma ve gerekirse öldürme yetkisi verildi. İddiaya göre, MİT ekipleri otonom olarak hareket edecek, emirleri yerine getirme yetkileri olacak. Tespit edilmemek için birbirleriyle temas kurmaları da yasak. Hedef tespit edildiğinde Türkiye’ye transferi mümkün değilse hedef kişilere suikast düzenlenme izni verildiği ileri sürüldü.



6 BİN MİT MUHBİRİ İDDİASI ALMAN MECLİSİNE TAŞINIYOR

Alman Die Welt gazetesi geçen hafta, MİT’in Almanya’daki istihbarat görevlileri ve sayıları 6 bini bulan “muhbirleri” ile, Türkiye kökenli Almanları izlediğini ve baskı altında tuttuğunu iddia etmişti. Gazeteye konuşan Alman Yeşiller Partisi’nin güvenlik ve istihbarat konularında uzman milletvekili Hans-Christian Ströbele ise, konuyu yaz tatilinin ardından Alman Federal Meclisi Parlamento Kontrol Komitesi’ne taşıyacağını belirtmişti. “MİT’in Almanya’da inanılmaz gizli faaliyetleri var” diyen Ströbele, Almanya iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı, dış istihbarat teşkilatı BND ve polisin Türkiye ile işbirliğini denetlemesi gerektiğine dikkat çekmişti. Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli Almanya vatandaşlarının sayısı 3 milyonu buluyor.

DER SPİEGEL: PARİS CİNAYETLERİNİN ARDINDA MİT VARDI

Alman Der Spiegel dergisi, Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde PKK üyesi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in öldürülmesinde Türk istihbarat örgütünün rol aldığını ileri sürdü.

9 Ocak 2013’te Paris’te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şöylemez’in öldürülmesinde Türk istihbarat örgütünün rol aldığı ileri sürüldü. Alman Der Spiegel dergisi, Paris’teki soruşturma kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde cinayeti işleyen Ömer Güney’in MİT’ten destek aldığı, ancak cinayeti bağlı bulunduğu MİT’in emriyle mi yoksa kendi başına mı gerçekleştirdiğinin araştırıldığını yazmıştı.



MİT’E “STASİ” BENZETMESİ

Almanya’daki MİT muhbirleri haberi İngiliz gazetelerinde de geniş yer buldu. Times gazetesi konuyla ilgili haberinde MİT’i, eski Doğu Almanya’nın güvenlik ve istihbarat birimi Stasi’ye benzetti. Haberde “Geçen yıl Almanya’da ortaya çıkan belgeler, casus ağının Türkiye’ye pahalıya patlamadığını, birçok muhbirin sadece Erdoğan’a bağlılıkları nedeniyle gönüllü olarak çalıştığını gösteriyor” denildi. Financial Times’in haberinde ise Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ofisinin, parlamento komitesine gerekli bilgileri vereceğini de belirtti.

<< Önceki Haber MİT, Avrupa’da suikast peşinde iddiası Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER