Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan doğalgaz için tekrar bir arada


Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un resmi daveti üzerine Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi başkent Atina'ya gitti. Üç gün sürmesi beklenen ziyarette Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan liderleri arasında ikinci kez üçlü zirve gerçekleştirilecek. Toplantıların ana gündem maddesinin ise doğalgaz olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Ala Yusuf, öğle saatlerinde Atina'ya ulaşan Cumhurbaşkanı Sisi'nin ilk görüşmeyi mevkidaşı Prokopis Pavlopulos'la gerçekleştireceğini açıklandı. Ardından Sisi'nin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'la baş başa ve heyetler arası görüşme yaptıktan sonra Yunan Parlamento Başkanı Nikos Voutsis'e de nezaket ziyaretinde bulunacağını aktardı. Yunanistan'ı ilk kez ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, yarın yapılması planlanan Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan arasında üçlü liderler zirvesine katılacak. Yarınki zirveye, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Yunanistan Başbakanı Tsipras ve Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis katılacağı aktarıldı. Ayrıca üçlü zirvenin ana gündem maddesini ise 'Akdeniz'de ortak bölgede hidrokarbon kaynaklarının güçlendirilmesi ile ilgili beraber hareket etmenin oluşturacağı" ileri sürüldü.

Geçen Nisan ayında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in ev sahipliğinde bir araya gelen liderler, doğalgaz çalışmalarında anlaşmaya vardıklarını açıklamışlardı. Bu üçlü zirvede, enerji, güvenlik, turizm ve serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili konuların yanı sıra Münhasır Ekonomik Bölgeler'in (MEB) belirlenmesinin konuşulduğu belirtilmişti. Bu görüşmelerde 12 Aralık 2013'te, ortak bölgede hidrokarbon kaynaklarının güçlendirilmesi ile ilgili yapılan anlaşma gereği Mısır'ın, Akdeniz'de iki ülkeyle ortak hareket ederek direkt aramalara katılacağı aktarılmıştı. Görüşmelerde ayrıca, Kahire yönetiminin Akdeniz'de yapılacak çalışmaların tamamına katılacağının netleştiği de ifade edilmişti. Güney Rum Kesimi ise "Kıbrıs'taki doğalgazın, Mısır'ın kuzeyindeki Dimyat bölgesindeki rafinerilerde sıvılaştırılması işleminin yapılacağına dair alınan ortak kararın" yürürlüğe konulacağı da vurgulanmıştı.

Doğu Akdeniz'de İsrail'den sonra ikinci önemli doğalgaz oyuncusu Mısır, 2013'teki askeri müdahaleden sonra çevre ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye önem gösteriyor. Kahire yönetiminin, ekonomik krizden kurtulmak için rafine edilmiş doğalgaz alımı, ham gazın da satımı için alternatif yollar denediği biliniyor. Mısır, kendi doğalgazını satmak için Türkiye üzerinden Avrupa pazarına açılmayı planlamış; ancak 2013'ten sonra Ankara yönetimi ile baş gösteren siyasi kriz bu planın askıya almasına sebep olmuştu.

Bir önceki üçlü zirvede, Türkiye'nin, Yunan ve Rum yönetimlerinin, uluslararası şirketlerle anlaşarak adanın kaynaklarını tek başına kullanmak istemesine karşı çıktığı bilinmesine rağmen Kıbrıs adası açıklarında ortak doğalgaz arama çalışmalarına Mısır'ın da dahil edildiği duyurulmuştu.

Mısır'ın ayrıca, İsrail kadar büyük ihracat potansiyeline sahip olamasa da Doğu Akdeniz'deki enerji alanında yaptığı manevralarla hem Türkiye'yi ve hem de bölgedeki ülkeleri etkileyeceği iddia ediliyor. Öte yandan Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında anlaşmaya varılan doğalgaz arama ittifakına önümüzdeki günlerde İsrail'in de uluslararası şirketler üzerinden dolaylı dahil edileceği belirtiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan doğalgaz için tekrar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER