Mısır'daki seçimler hiçbir partiyi memnun etmedi


Mısır halkı, 2013'teki askeri müdahaleden sonra ilk kez gerçekleştirilen parlemanto seçimlerine ilgi göstermedi. Ülkedeki kesin olmayan sonuçlardan hiçbir partinin memnun olmadığı belirtiliyor.

Mısır, Temmuz 2013'teki askeri müdahalenin ardından belirlediği yol haritasının son adımı olan milletvekili seçimlerinin ilk turunu 18 Ekim'de tamamladı. Kesin olmayan sonuçlar, hiçbir partiyi memnun etmedi. Büyük beklenti içinde olan Selefi Nur ile ünlü işadamı Negip Sawiris'in, dört partiyi bir araya getirerek oluşturduğu Özgür Mısırlılar Partisi çoğu bölgede sıfır oy aldığını açıklandı. Ayrıca İhvan yanlısı devrik lider Muhammed Mursi'nin 2013'te askeri müdahaleyle aşağı alınmasında maddi olarak destek sağladığı öne sürülen işadamı Sawiris, bu sonuçların sebebinin Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi olduğunu belirtti. Bir ay sonra gerçekleştirilecek seçimlerin ikinci turuna da istenilen katılımın sağlanamaması durumunda, özellikle liberal kesim tarafından hükümet ve seçilen milletvekillerinin meşruluğunun sorgulanacağı ileri sürüldü.

Bağımsız adaylar meclise sokularak Sisi'ye destek vermiş partilerin dolaylı bir şekilde saf dışı bırakılması, ülkede yeni bir kargaşanın başlayacağı yorumlarına neden oldu. Ülke yönetiminin, son seçim sistemi ve yeni oluşturduğu meclis aritmetiği sebebiyle muhafazakar kesimlerle birlikte liberal ve solcuları da karşısına aldığı belirtildi. Bu tepkileri fark eden Mısır ve Ortadoğu'nun en büyük devlet gazetelerinden Al-Ahram, "Sisi, ülkenin ileri gelen işadamları ile generaller arasında balans ayarı yapıyor" haberi dikkat çekti. Geçmişte İhavn-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) ile kavgalı olan yönetimin önümüzdeki dönemde seçim sistemindeki problemleri gidermediği takdirde liberal ve sol kesimlerle de karşı karşıya geleceği vurgulandı.

Öte yandan Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, Mısır seçimleriyle ilgili yaptığı açıklamada, seçmenlerin sadece yüzde 10'unun sandık başına gittiğini belirterek Cumhurbaşkanı Sisi'nin "Demokrasi Yol Haritası'nın" anlamsız olduğunu ifade etti.

BİR PARTİ OYLARIN TAMAMINI ALSA DAHİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMIYOR

Mısır'da partiler tarafından en fazla eleştirilen konulardan biri de seçim sistemi ve meclisteki milletvekili dağılımı. Ülkedeki partiler sadece meclisin yüzde 20'si için yarışabiliyorlar; bu da 120 milletvekiline tekabül ediyor. Geriye kalan ve meclisin yüzde 76'lık kısımını oluşturan 428 sandalye ise bağımsız seçilen parlamenterlere ayrılmış durumda. Ayrıca Cumhurbaşkanı da meclise dışarıdan 28 milletvekili atayabiliyor.

Yeni düzenlenen bu sistemle hiçbir parti iktidar da olamıyor. Hatta birkaç parti birleşse de koalisyon hükümeti kuramıyor. Zaten Mısır'da hükümetin meclisten olacağına dair bir kanun da yok. Meclis çalışsa dahi devlet başkanı, dışarıdan istediği kişilerle kabineyi oluşturma hakkına sahip.

KATILIMIN DÜŞÜK OLDUĞUNU HERKES KABUL EDİYOR

Mısır'da Sisi yanlısı veya karşıtı her kesim katılımın çok düşük olduğunda ittifak etmiş durumda. Ülkede devlet yanlısı gazetelerin bir kısmı, katılım oranının yüzde 30 olduğunu ileri sürerken bazıları da yüzde 15-20 bandında olduğunu iddia etti. Bağımsız kaynaklar ile Freedom House ise katılımın en yüksek yüzde 10 seviyesinde olduğunu savundular. Yüksek Seçim Kurulu'nun ise resmi sonuçların yüzde 30'larda olduğunu açıklayacağı varsayılırsa son on yılın en düşük katılımlı seçimi gerçekleştirilmiş olacak. Halk ikinci tur seçimleri için ise Kasım 22-23'te sandık başına gidecek. CİHAN
<< Önceki Haber Mısır'daki seçimler hiçbir partiyi memnun etmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER