Milli gelirde kafaları karıştıran hesap... Nasıl oluyor?

Milli gelirin bu yılın 3. çeyreğinde %4 büyüdüğü belirtilirken durum gerçekten böyle mi?

Milli gelirde kafaları karıştıran hesap... Nasıl oluyor?

Ekonomist Süleyman Yaşar TL bazında %4 büyüme rakamı doğru diyor ancak dolar bazında %14 küçüldüğümüzü, milli gelirin de 800 milyar dolardan 742 milyar dolara indiğini belirtiyor. 

İşte Yaşar'ınTaraf Gazetesi'ndeki o yazısı

***

Dün milli gelir rakamları açıklandı. Buna göre milli gelir sabit fiyatlarla Türk Lirası olarak bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında büyüdü. Ama aynı dönemde milli gelir Amerikan Doları olarak yüzde 14 oranında küçüldü. Böylece son 12 aylık dolar bazında milli gelir 800 milyar dolardan 742 milyar dolara geriledi.
 
KİŞİ BAŞINA GELİR 9 BİN 536 DOLARA GERİLEDİ

Böylece 2013 yılında 10 bin 822 dolar, 2014 yılında 10 bin 404 dolar olan kişi başına gelir bu yılın üçüncü çeyreğinde 9 bin 559 dolara düştü.
Gelelim milli gelirin Türk parası olarak artışına…

Milli gelirin Türk parası olarak artışında tarım kesiminin bu yılın temmuz- ağustos- eylül aylarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,1 oranında büyümesinin önemli rol oynadığı TÜİK verilerinden anlaşılıyor. Bu arada aynı dönemde devletin tüketim harcamalarında yüzde 7,8 oranında artış olmasının milli gelirin artışına katkı yaptığını söyleyebiliriz. Yine milli gelirin Türk parası olarak artışında stokların artışı önemli rol oynuyor. Bu stok artışında soru işaretleri olduğunu belirtelim.

Tabii bu arada sabit sermaye oluşumunun bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 oranında azalması yatırım iştahının gerilediğini bize gösteriyor. Yine ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 oranında azalması büyümenin sorunlu olduğunu bize söylüyor.

İşte yatırım iştahı ve ihracat azalırken stoklara üretim yapılması biraz tuhaf oluyor. Çünkü stoklara yapılan üretimin işletmeci açısından çok yüksek maliyet getirdiğini biliyoruz.

Gelelim şimdi hemen akla gelen soruya…

Peki, “milli gelir Türk parası olarak yüzde 4 artarken Amerikan Doları olarak yüzde 14 azalması ne anlama geliyor”, sorusu hemen akla gelen ilk soru oluyor.

Cevaplayalım; yaptığımız üretimin verimli olmadığını bize gösteriyor bu durum. Yani emek verimliliği düşük olduğu için Türk parası olarak büyürken dolar olarak küçülüyoruz. Daha doğrusu bir Amerikalı bir dolarlık ücretle üç kalem üretirken biz aynı ücretle bir kalem üretebiliyoruz. İşte bu nedenle milli gelirimiz dolar olarak düşük çıkıyor.

Anlayacağınız dünyada rezerv para birimi dolar yerine Türk Lirası olsaydı, yani ABD gibi verimli üretim yapabilseydik, yüzde 4 oranında büyümemiz iyi bir performans olurdu. Ama maalesef dolar olarak yüzde 14 oranında küçüldük.
<< Önceki Haber Milli gelirde kafaları karıştıran hesap... Nasıl oluyor? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER