Mikroçip teknolojisi, tüp bebekte başarıyı yüzde 70'e çıkardı


Dünyayı değişterecek 35 bilim insanı arasında gösterilen Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından, en sağlıklı ve kaliteli spermi bulmak için icat edilen ve 1,5 yıl önce İzmir'de üretimine başlanan mikro akışkan çip, tüp bebek tedavisinde yüzde 30 civarında olan başarı oranını yüzde 70'in üzerine çıkardı. 13 kez tüp bebek tedavisi deneyen bir çift bu yolla çocuk sahibi oldu. Demirci'nin icadına Rusya başta olmak üzere Almanya, Yunanistan, Çin, Hindistan ve Ortadoğu gibi dünyanın değişik bölgelerinden distribütörlük teklifleri geliyor.

Utkan Demirci, İzmir'deki firmalarını birlikte kurduğu ortağı Dr. Selçuk Kılınç ile birlikte Antalya'da bir grup gazeteciyle bir araya geldi. 5 sene üzerinde çalıştıktan sonra Mart 2014'te üretimine başladıkları mikro akışkan çip teknolojisinin Türkiye'de ilgi görmeye başladığını anlatan Utkan Demirci, her ay 100-200 arası çipin Türkiye'nin dört bir köşesinde kullanıldığını söyledi. Klasik tüp bebek yöntemiyle 6 kere deneme yapıp çoçuk sahibi olamayan çiftlerde bile çip teknolojisinin başarıya ulaştığını belirten Demirci, Avrupa'dan CE onayı aldıkları çipin Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden de (FDA) onay alması için uğraştıkları bilgisini paylaştı. Utkan Demirci amaçlarını, "Hem tüp bebeğe katkıda bulunmak hem de sentrifüj gibi antik bir tekniği yeni mikro akışkanlar teknolojisiyle değiştirip, tüp bebeğin başarısına katkıda bulunmak. Daha ucuz, hızlı, kolay bir teknolojiyi sunmak bu konudaki amacımız." şeklinde özetledi.

Dünyayı hayran bırakacak bir icada imza atmasına karşın kendi insanını inandırmakta güçlük çeken Demirci, bir yıl boyunca mesafeli yaklaşılan 'mikroçip'e başarılı sonuçlarla ilginin arttığını ifade etti. Patenti ABD Harward Üniversitesi'nden, CE onayı Hollanda'dan alınmış bir ürünün Türkiye'de üretilip dünyaya satılabileceğine çoğu insanın inanmadığına değinen Demirci, "Ben Türk'üm. Bu ülkeye belli bir hizmet borcumuz var. Burada kurduğumuz şirket maddi değer oluşturursa, insanlara iş verirse iyi. Üstüne üstlük insanların çocuk sahibi olmalarına vesile olursa bu bir hedefi gerçekleştirmiş olur. İnsanlar uzun süre buna inanmadı. Sonuçlar ortaya çıkınca şaşırmalar üst üste geldi. Şimdi çok rahat bir şekilde genişleyerek gidiyor." diye konuştu.

Yaşadıkları en büyük zorluğun, Türkiye'de üretilecek, katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürününün dünyaya satılabileceğine inanma zorluğu olduğunu ifade eden Demirci, şu an Rusya başta olmak üzere Almanya, Yunanistan ile distribütörlük anlaşması üzerine çalıştıklarını, Çin, Hindistan ve Ortadoğu ülkeleriyle anlaşmaların elinin kulağında olduğunu söyledi.

Selçuk Kılınç da bebek tedavisine başvuran çiftlerde tüm gruplar dikkate alındığında başarı oranının yüzde 33-35 arasında değiştiğine işaret ederek, "Başarı oranını yüzde 70'lere çıkardık. Bu derece yüksek etkisi olan bir teknolojiyi konuşuyoruz." dedi. Kılınç, 13 tüp bebek denemesi yapmış ancak başarılı olamamış bir çift de kendi yöntemlerinin uygulandığını ve sağlıklı bir bebeklerinin olduğu bilgisini paylaştı.Mikrocip-teknolojisi-tup-bebekte-basariyi-yuzde-70e-cikardi-1929099.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Mikroçip teknolojisi, tüp bebekte başarıyı yüzde 70'e... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER