MHP'li vekilden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik teklifi


MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı kapsamında görev yapan öğretmenler ile diğer personelin her derecedeki ek göstergesinin yükseltilmesi" ile ilgili TBMM'ye 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılması ile ilgili kanun teklifini TBMM'ye yazılı olarak sundu. Kanun teklifinin genel gerekçeleri şöyle:

"Ek gösterge, memurların emekli olmaları halinde alacakları emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin miktarı ile aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre almakta olanların aylık maaş miktarını etkileyen bir ödeme unsuru.

Devlet memurlarının; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık aldıkları dereceler itibariyle belirlenmiş olan ek gösterge rakamlarına ilişkin son genel düzenleme 01.01.1995 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe konulmuş, ancak bu düzenlemeyle adil bir sistem oluşturulamadı. Öte yandan, zaman içerisinde bazı unvanların ek göstergelerinde yapılan kısmi değişiklikler ise ek gösterge sisteminden kaynaklanan eşitsizlikleri daha da belirgin hale getirdi.

Öte yandan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ekinde yer alan ek gösterge cetvellerinde dereceleri itibariyle öğretmenler için ek gösterge belirlenmiş olmakla birlikte, bu ek göstergelerin teknik ve sağlık hizmetler sınıfında görev yapan bazı personel hakkında geçerli olan ek göstergelerden daha düşük olduğu görülmekte.

Ayrıca, kamu çalışanlarının yaklaşık üçte birini oluşturan öğretmenlerin, eğitim-öğretim işlerinde harcadıkları emeğin karşılığında çalışırken ve emekli olduklarında daha yüksek ücret almalarının sağlanması aynı zamanda sosyal bir gereklilik iken, ek göstergelerinin en yüksek 3000 olması özellikle emeklilik haklarını olumsuz etkilemekte ve emekli öğretmenlerin mağdur olması sonucunu doğurmakta.

Bu nedenle, ek göstergelerinde artış yapılması, çalışan ve emekli öğretmenlerin hayat seviyelerinin kısmen de olsa yükselmesine katkı sunacak.

Bu teklifim ile; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ekindeki 'Hizmet Sınıfları İtibariyle Unvan Veya Aylık Alınan Derecelere Göre Ek Göstergeler' başlıklı (I) Sayılı Cetvelde değişiklik yapılmak suretiyle, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı kapsamında görev yapan
öğretmen ve diğer personelin 1-8 derecelerdeki ek göstergelerinin artırılması ve 1 inci derecede olanların ek göstergesinin 3000'den 3600'e çıkarılması sağlanmakta.

1'inci derece öğretmen kadrosu için uygulanan ek göstergenin 3000'den 3600'e yükseltilmesiyle, 30 yıl hizmeti bulunan ve 1'inci derecenin 4'üncü kademesinden emekli olan Öğretmenin emekli aylığı 435 TL, emekli ikramiyesi de 15 bin 703 TL artmış olacak."

Aksu, madde gerekçelerini ise şöyle açıkladı:

"14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli (I) Sayılı Cetvelde değişiklik yapılarak, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı kapsamında görev yapan öğretmenler ile diğer personelin her derecedeki ek göstergesinin yükseltilmesi sağlanmakta.

Yürürlük maddesi.

Yürütme maddesi."

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli (I) Sayılı Cetvelin "IV-EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI" bölümünün (b) bendi şu şekilde değiştirildi:

"b) Öğretmen ve diğer personel: 1-3600, 2-3000, 3-2200, 4-1600, 5-1300, 6-1150, 7-950, 8-850

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür." CİHAN
<< Önceki Haber MHP'li vekilden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER