Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Madenli: Emlak Danışmanlığı Yasası yolda


Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Türkiye'de tüm emlak odalarının ortak mutabakatı ile hazırlanan ve ilgili bakanlıklara sunulan 'Emlak Danışmanlığı Yasa Taslağı'nın yasalaşması ile hem devletin vergi kaybının azalacağını, hem de vatandaşın gayrimenkulünün gerçek değeri üzerinden işlem yapabileceğini söyledi. Madenli, emlakçılara tapu memurları ile ortak imza yetkisinin de korsan emlakçılığı ortadan kaldıracağını duyurdu.

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan ve Emlak Meslek Odaları, Ticaret Odaları Meslek Komiteleri, Emlak Dernekleri Başkan ve Yöneticileri ile birlikte; Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan ve Tapu Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal'a gerçekleştirdikleri ziyaret hakkında bilgi verdi.

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Madenli, Türkiye'deki tüm emlak meslek gruplarının ortak mutabakatı ile hazırlanan, Emlak Danışmanlığı Yasa Taslağı hakkında bilgi vererek destek istediklerini söyledi. İlk ziyareti gerçekleştirdikleri Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'ye emlak mesleğinin zorluklarını, şuan ki konumu ve Türkiye'de tüm emlakçıların zorlandığı konuları anlattıklarını ifade eden Madenli, görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi: "Yasa taslağımızı Sayın Bakanımıza verdik. Bu yasanın bir an önce çıkarılması gerektiğini, çıkarılmadığı takdirde ülke ekonomisinin ve meslektaşlarımızın zarar gördüğünü, ayakçılık yapanların bu işten karlı çıktıklarını ve hem bize hem de ülke ekonomisine verdiği zararları anlattık."

EMLAKÇILARIN DA OLACAĞI KOMİSYON KURULACAK

Madenli, Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan ile yapılan görüşmede ise esnafın görüşü alınarak çalışma yapılacağı sözünün verilmesinin kendilerini rahatlattığını belirterek, "Bu mesleğe çok katkıları olacağına inanıyoruz. Esnafın sorunlarını en iyi bilen kişilerden birisi" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın da meslek sorunları yakından ilgilendiğini dile getiren Madenli, "Bakanımız Güldemet Sarı da sorunlarımızla yakından ilgilendi. Her türlü yardımcı olacağını söyledi. Bizim de içinde olacağımız bir komisyon kurarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile ortak çalışmamızı sağlayacağını belirtti" diye konuştu.

"HER İŞLEMDEN MEMUR KADAR SORUMLU OLACAĞIZ"

Madenli, aynı gün içerisinde Tapu Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal ile yapılan görüşme ile ilgili şu bilgileri verdi: "Artık tapu kadastroda oda üyesi emlakçılara, internet sitesine giriş izni ve emlakçıların direk tapu kadastro bilgilerine ulaşıp, bilgiler alabilecek, satış işlemlerini başlatabilecek, alıcının ve satışının bilgilerini gönderip eksik evraklar varsa bizlere gönderecek. Biz yine internet üzerinden evrakları tamamlayacağız. Satış saati belirlendikten sonra müşterilerimizi tapuya götüreceğiz. Tapu memurları ile ortak imza atacağız. Yani yaptığımız her işlemden memur kadar sorumlu olacağız."
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, yeni uygulamanın mesleğe getirilerini şöyle anlattı: "Gayrimenkullerin rayiç bedellerinin değerlendirilmesi oda ve oda üyeleri tarafından yapılmasını sağlayacak. Düşük fiyatlar gösterip devleti kandırmadan, gerçek bedelleri gösterip vergiyi düşürmeyi getirecek süreç içerisinde. Alınan devlete katkı payının çok yüksek olmasından herkes şikayetçi. O yüzden gerçek bedel gösterilmiyor. 1 milyonluk evin bedeli tapuda 150 bin gösterildiğini görüyorsunuz. Yapacağımız çalışmalarla bu ortadan kalkacak. Evin bedeli 500 bin lira ise, gerçek bedeli gösterilecek. Devlet tarafından alınan vergi otomatik evin gerçek değeri üzerinden alınacağı için hem devletimiz kazanacak, hem de şahıslar malının değerini saklamak zorunda kalmayacak. Böylece kaçak emlakçılık da önlenecek. Emlakçılar yaptığı her işte fatura kesmek zorunda kalacak. Devletten vergi kaçıranların imza yetkisi de olmayacağı için müşteriye hizmet veremeyecekler, tapuya giremeyecekler. Bunu yapamadıkları zaman emlakçıların doğal olarak haklı kazanç sağlayıp vergisini vermesi hem de vatandaşlar daha ucuz vergi ile evlerinin gerçek bedellerini göstermesi gündeme gelecek." CİHAN
<< Önceki Haber Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Madenli: Emlak Danışmanlığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER