Merkez'in yeni enflasyon tahmini yüzde 7,9


Merkez Bankası, 2015 enflasyon tahminini yüzde 7,9 olarak yeniledi. Daha evvel yüzde 6,9 olarak ilan edilen tahminin artışında kur dalgalanmaları rol oynadığını aktaran Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "...yukarı yönlü yenilemenin 1,2 puanının üçüncü çeyrekte kur oynamalarının çekirdek enflasyonu arttırıcı rolünden ileri geliyor." dedi. Bankanın 2016 için öngördüğü enflasyon da yüzde 6,5.

Merkez Bankası Enflasyon Raporu IV basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıda bir sunum yapan Başkan Erdem Başçı, ilk olarak kredi büyüme oranlarına değindi. Başçı, makro önlemlere bağlı olarak kredi büyümesinin makul seviyelerde devam ettiğini vurguladı. Başçı, "Kredilerin kurdan ari senelik büyümesi üçüncü çeyrek itibari ile yüzde 15,3'e geriledi. Bu dönemde hem tüketici kredilerinde hem ticari kredilerde belirgin gerileme görüldü. Tüketici kredilerinin büyümesi yüzde 12,2'ye, ticari kredilerin yüzde 17,8'e indi." dedi. Toplantıda tüketici fiyatlarının yüzde 0,75 artarak yüzde 7,95'e geldiğini bildiren Başçı, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu oran ile Enflasyon Raporu III'ün öngörüleri aşıldı. Burada gıda fiyatları, kur oynamaları belirleyici oldu. Bu dönemde çekirdek enflasyonda ana eğilim geriledi ama yukarı seviyeler devam etti. Bu dönemde gıda dışında tüketici fiyatları yüzde 6,36 arttı. Bu rakamları temel alarak enflasyonun bir müddet daha bu seviyelere yakın olacağını, sonrasında gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun yüzde 5 hedefine orta vadede geleceğini öngörüyoruz."

Başçı, Türkiye'de iç talebin toparlanma ihtimali olduğuna işaret etti. İstihdamın artmaya devam ettiğini anlatan Başçı, "Burada aşırı borçlanma ile yapılan tüketim temenni edilen bir şey değil, ama istihdamla yapılan tüketim temenni edilen bir durumdur." ifadesini kullandı.

Başçı, Euro Bölgesi'nde toparlanmanın ihracata katkı sunduğunu ve bölge ülkelerin siyasi durumunun ticaret için risk olduğunu dile getirdi. Merkez Bankası Başkanı, bütün bu faktörlere uyumlu olarak 2016'da iç talebin ılımlı olacağına ve dış talebin toparlanacağına ihtimal verdiklerini belirtti. Enflasyon tahminlerini paylaşan Erdem Başçı, ayrıca şunları kaydetti:

"Burada ham petrol fiyatları tahminini 2015 için 59 dolardan 54 dolara, 2016 için 63 dolardan 54 dolara çektik. Ayrıca ortalama ithalat fiyatlarının oranlarını 2015 ve 2016 için 1,9'ar puan aşağı çektik. Gıda fiyatlarında bir yenileme yapmadık. Sene sonu gıda enflasyonunun yüzde 8 olacağına ihtimal veriyoruz. Mali anlamda 2016-2018 Orta Vadeli Program'ı temel aldık. Gelirler ve giderler kaleminde milli gelire oranla bir miktar artış, ilerleyen senelerde daralma öngörülüyor. Buna bağlı olarak enflasyonda iyileşme kademeli olacak. Enflasyon tahminimiz yüzde 70 ihtimalle 2015 sonu için yüzde 7,4-8,4 aralığında olup orta nokta yüzde 7,9'dur. 2016 sonu için de yüzde 5-8 aralığında olup orta nokta yüzde 6,5'tir. Oranın 2017'de de yüzde 5 olacağını öngörüyoruz. 2015 sene sonu enflasyon tahmininde Enflasyon Raporu III'e göre yapılan yukarı yönlü yenilemenin 1,2 puanı üçüncü çeyrekte kur oynamalarının çekirdek enflasyonu arttırıcı rolünden ileri geliyor. İthalat fiyatlarında iyileşme enflasyon tahminine 0,2 puan aşağı yönlü etkide bulundu. Bu çerçevede Enflasyon Raporu III'te yüzde 6,9 olarak verilen 2015 sonu enflasyon tahmini 1 puan yukarı yönlü revize edildi."

Enflasyon Raporu IV'ün sunulduğu toplantıda asgari ücretin maliyetlere etkisi ile ilgili soruları Başçı, şöyle cevapladı:

"Seçimler geldi, geliyor. Vaatler yüzde 12'yi geçiyor. Bu vaatlerin enflasyona etkisi uygulamanın hangi yöntemle olacağına bağlı. Artışın ne kadarı firmalara maliyet artışı olarak dönecek, orada bir kamu katkısı görülecek mi bakacağız. Bunun bütçe dengelerine uyumlu olup olmayacağı yeni hükümet tarafından ele alınacak. Uygulamayı görmeliyiz. Burada arkadaşlarımız altyapıyı ele aldı, daha evvelki örnekleri ele aldı. 2004'e gidildi, orada enflasyona etkilerinin sınırlı olduğu görülmüştü. Yani arkadaşlar orada firmalara maliyete baktı."

Başçı, FED kararları ve faiz adımları ile ilgili sorulara da şu karşılığı verdi:

"FED'in faiz artırımı senaryosunu iyice geciktirirse ne yaparızı görüşüyoruz. Onun iletişimini yer yer yaparız. Bizim senaryomuz FED'in ilerleyen dönemde normalleşmeye başlayacağı yönünde. O yönde iletişime devam ediyoruz. Ama ayrı ileti verirlerse kendi iletişimimizi ele alıp sizlerle paylaşırız. Faiz ile ilgili acele etmeyeceğiz. Dünyayı ve iç şartları takip edeceğiz. Sıkı para politikası uygulayacağız. Geçen çeyrekte fonlama maliyeti 8,5 idi, şu aşamada 8,75 oldu. Burada çok acele etmiyor, emin olmadan adım atmıyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Merkez'in yeni enflasyon tahmini yüzde 7,9 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER