‘Merkez’e göre dolardaki artış olağan

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada "Finansal piyasalarda gözlenen oynaklıklar ve sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip ediliyor" denildi.

SHABER3.COM

Dolar fiyatı cuma günü içinde yüzde 5.4 değer kazanarak haftayı 5.76 lira seviyesinden kapatmıştı. Ertesi gün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) müşterilerini dövize yönlendiren bazı bankalar hakkında soruşturma açıldığını bildirmişti. Ayrıca BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ABD merkezli uluslararası yatırım bankası JP Morgan’ın döviz fiyatlarında manipülasyon yaptığına ilişkin iddia üzerine soruşturma başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dün. “Kalkıp da piyasadan dövizleri toplayıp, ‘Döviz yükselecek, şöyle, böyle olacak…’ Bu tür provokatif eylemlerin içerisine giriyorsanız bunun bedelini çok ağır ödeyeceksiniz” demişti.

Merkez Bankası’nın bu sabah yaptığı açıklama ise dövizdeki yükselişin bir manipülasyon olduğu yönündeki söylemden uzak.

Açıklama şöyle: “Ülkemiz ekonomisine ilişkin makro göstergeler koordineli politika adımlarının etkisiyle dengelenme sürecinin devamına işaret etmektedir. Öncü veriler ilk çeyrekte yurt içi talepte ılımlı bir toparlanmanın gerçekleştiğini göstermektedir. Mal ihracatı ve turizm talebindeki güçlü seyirle birlikte net ihracat  büyümeye yüksek katkı vermektedir. Bu çerçevede cari dengedeki iyileşmenin hızlanarak sürmesi beklenmektedir.

Ekonomik dengelenme sürecinde para politikası fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda şekillenirken maliye politikası ile güçlü eşgüdüm enflasyonla mücadeleyi desteklemektedir. Diğer taraftan, Merkez Bankası rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir. Bu doğrultuda, geçtiğimiz yıl finansal piyasalarda yaşanan oynaklıklar sonrasında rezervlerde artış trendi gözlenmiştir. Brüt rezervlerde yaşanan dalgalanmalar ise olağan işlemlerden ve dönemsel unsurlardan kaynaklanmakta olup öngörülmeyen bir durum söz konusu değildir.


Finansal piyasalarda gözlenen oynaklıklar ve sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmekte olup para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçlar, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla kullanılmaya devam edilecektir.”

<< Önceki Haber ‘Merkez’e göre dolardaki artış olağan Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER