Merkez Bankası’nda Saray darbesi devam ediyor

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 6 Temmuz'da gece yarısı azledilen Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Murat Çetinkaya döneminde atanan genel müdürlerin tamamı Banka Meclisi tarafından görevden alındı.

SHABER3.COM

Görevden alınan Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın üç yıl önce göreve getirdiği genel müdürlerin tümü görevden alındı. Bunun dışında birçok genel müdür yardımcısı ve müdür de görevden alınıp uzman kadrosuna atandı.

İŞTE GÖREVDEN ALINAN MÜDÜRLER

Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Dr. Pınar Özlü 
Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Yavuz Yeter
Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Ayşe Gül Sayın
Kurumsal Dönüşüm Koordinatörü Zafer Orhan
Kurumsal Risk Yönetimi Genel Müdürü Mustafa Begün
Operasyon Genel Müdürü Dr. Ali Çufadar
Piyasalar Genel Müdürü Orhan Kandar
Strateji ve Kurumsal Yönetim Genel Müdürü Mehmet Sercan Arslan
Baş ekonomist Doç. Dr. Ali Hakan Kara

ERDOĞAN'IN DİNLEMEDİ GÖREVDEN ALINDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "düşük faiz ısrarı" sebebiyle uzun süredir hedefinde olan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 6 Temmuz’da gece yarısı görevden alınmıştı. Yerine yardımcısı Murat Uysal getirilmişti.

Erdoğan, Çetinkaya’yı görevden almasını, "talimatlarını dinlememesi" ve "piyasa ile iletişim kuramaması" ile gerekçelendirmişti. Üç yıldır başkanlık görevini yürüten Çetinkaya’nın yerine başkan yardımcısı Murat Uysal atanmıştı.

ÇEKİRDEKTEN YETİŞENLER GİTTİ

Söz konusu görevden almaları, "hava bombardımanı" olarak nitelendiren ekonomist Uğur Gürses, DW Türkçe’ye verdiği mülakatta, "Bu atamalar bir önceki dönemin atamaları olarak değerlendirilemez, bu atamalar köklü Merkez Bankacılığını kazımak anlamına geliyor. Ali Çufadar ve Orhan Kandar, bankaya 1988’de girmiş, çekirdekten yetişme Merkez Bankacıdır." dedi.

Gürses, "Merkez Bankası'nın kurumsal bağımsızlığı zaten kalmamıştı. İkincisi bankanın Ankara’dan İstanbul’a taşınma projesi var. Krizdeyken at değiştirmek misali bunu dere geçerken at değiştirmek gibi görüyorum. Hiç akıl karı değil. Burada merkez bankacılığı kazınıyor." ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber Merkez Bankası’nda Saray darbesi devam ediyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER