Merkel, Suriyeli mültecilerin haklarının kısıtlanmasına karşı değil


Almanya'da Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin Suriyeli mültecilerin aile birleşimlerinin kısıtlanacağı açıklamasına Başbakan Angela Merkel de destek verdi. Suriyeli sığınmacıların aile üyelerini getirip getiremeyecekleri hakkında bir soruya "Uygulamadaki kuralların sertleştirilmesine açığım." cevabını veren Merkel, mülteci politikasında değişime gideceğinin sinyalini verdi.

Suriyeli mültecilerin büyük çoğunluğunu Cenevre Mülteci Konvensiyonuna göre korunmaya alınmasına desteklediğini söyleyen Merkel, geçici koruma ve aile üyelerinin getirilmesinin kısıtlanmasının çok az sayıdaki Suriyeli mülteci grubunu kapsayacağını ileri sürdü. Yürürlükteki uygulamaya göre Suriyeliler, herhangi bir sözlü açıklama yapmadan iltica sebebini yazılıp olarak bildirdikleri takdirde bir araştırmaya tabi tutulmadan uzun süreli oturum ve aile üyelerini de getirebilecekleri kapsamda bir sığınma hakkı elde ediyorlar. Önümüzdeki günlerde Suriyelilerden tekrar sözlü ifade talep edilmesi bekleniyor.

BAKAN SCHWESİG: AİLENİN KORUNMASI SADECE ALMAN AİLELER İLE SINIRLI DEĞİL

Birlik partilerinin (CDU/CSU) Suriyeli sığınmacılara aile birleşimini kısıtlama talebine hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) sert tepki geldi. SPD'li Aile Bakanı Manuela Schwesig, "Ailenin korunması en tepede bir konu ve sadece Alman aileler için geçerli olan bir durum değil." dedi. Aile birleşiminin engellenmesinin mülteci akınını durdurmayacağını söyleyen Schwesig, Federal Hükümet Mülteci Koordinatörü Peter Altmaier'in Suriyeli mültecilere yönelik bir kısıtlama olmayacağına dair sözünü teminat olarak aldığını ifade etti.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi de CDU/CSU'nun talebini insani ve uygulama yönünden 'saçma' olarak nitelendirdi. Yeşiller Meclis Grubu Eşbaşkanı Katrin Göring-Eckardt, aile birleşiminin yasaklanması halinde Akdeniz'de daha fazla çocuk ve kadının öleceğine dikkati çekti. Aile birleşiminin yasaklama düşüncesini 'sorumsuzca' olarak nitelendiren Eckardt- Göring, ailesini getiremeyen birçok Suriyeli aile babalarının psikolojik olarak kriz yaşayacağını kaydetti.

Alman Çocukları Koruma Birliği Başkanı Heinz Hilgers, kadınların ve çocukların Almanya'ya gelişinin yasaklanmasının insan ve çocuk haklarının sert şekilde ihlali anlamına geleceği uyarısında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Merkel, Suriyeli mültecilerin haklarının kısıtlanmasına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER