Meriç'ten geçmeye çalışan göçmenlere saldırdılar

Türkiye-Yunanistan sınırını Meriç'ten geçmeye çalışan sığınmacılardan biri Yunan güvenlik güçlerinin dövmesi sonucu hayatını kaybetti. İkisi ise geri itilme sırasında nehirde boğularak can verdi.

SHABER3.COM

Yunan güvenlik unsurları, Meriç hududunda 3 sığınmacının ölümüne neden oldu. Güvenlik güçleri, Suriyeli bir sığınmacıyı döverek öldürdü. Diğer iki Sığınmacı ise yüzerek zorla Türkiye’ye geri itilirken Meriç Nehri’nde boğuldu. Yunan ‘Efsyn’ gazetesi, sığınmacıların ‘İnsan Hakları 360’ ve ‘Sığınmacılar için Yunan Komitesi’ adlı sivil toplum örgütlerine yaptıkları ihbarlara dayanarak “Meriç’te cinayet” başlıklı tüyler ürpetici haberinde şunları aktardı:

“Aralarında yaşlıların, hamilelerin ve 12 çocuğunun bulunduğu 34’ü Suriyeli, 13’ü Kürt kökenli ve 3’ü de Filistinli (toplam 50 kişi), 14 Temmuz’da Meriç bölgesinden Yunan topraklarına geçtiler. Sığınmacıları o noktada bekleyen, polis ve komando üniformalı Yunan güvenlik unsurları hiçbir şey söylemeden, kadın-çocuk ayrımı yapmaksızın herkesi dövmeye başladılar.

DAYAK ÖLDÜRDÜ

Sığınmacılardan biri, aralarında Arapça konuşan bazı kişilerin de bulunduğu Yunan güvenlik unsurlarından yediği dayaktan öldü. Ceset daha sonra Meriç’in Türk tarafında bulundu. Yunan unsurları, ardından kadın ve çocukları sandallara bindirerek, yakın bir adacığa (nehrin yine Yunan tarafında) bıraktılar. Erkeklerin ise soyunmalarını ve çıplak halde aynı adacığa yüzmelerini emrettiler. Sığınmacıların 2’si yüzme bilmediğinden nehirde boğuldu. Yunan unsurları, yüzme bilmeyen sığınmacıya yardıma kalkışan bazı sığınmacıları, havaya ateş açıp, “Eğer kurtarırsanız sizi öldürürüz” diyerek tehdit etti.”


ADACIKTA MAHSURLAR

Haberde, sığınmacıların söz konusu sivil toplum örgütlerine, Meriç nehrinde boğulan 2 kişiden birinin su üzerinde yüzen cesedinin görüntülerini ve bazı fotoğraflar da gönderdikleri kaydedildi. Fotoğraflardan birinde, adacığa çıplak halde yüzerek geçmek zorunda bırakılan 4 sığınmacı, bir diğerinde ise nehir suyunu içmek için çakıltaşı ve kâğıt peçete ile temizlemeye çalışan bir çocuk görülüyor. Sığınmacılar, Meriç’in Kissari köyünün doğusundaki bir adacıkta 8 gündür kurtarılmayı bekliyorlar. ‘İnsan Hakları 360’ ve ‘Sığınmacılar için Yunan Komitesi’ örgütleri, Yunan devletinin mahsur kalan 47 sığınmacıyı kurtarması amacıyla ihtiyati tedbir kararı alması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdular. Ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA), açıklamasında “Bu çok ciddi ihbarlar derhal derinlemesine incelenmelidir” dedi.

Yunan güvenlik güçlerinin kötü muamelesine maruz kalan düzensiz göçmenler böyle görüntülendi.

AİHM MAHKÛM ETMİŞTİ

AİHM son olarak geçtiğimiz günlerde, 2014 yılında Bulamaç Adası açıklarında boğulan 11 kişiyi kurtarmak için hiçbir şey yapmadığı ve olayın aydınlatılmasına yönelik etkin soruşturma yürütmediği gerekçesiyle, Yunanistan’ı 330 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm etmişti. Yunanistan, yıllardır Meriç ve Ege’de sığınmacılara yönelik kötü muamele ve geri itmeyi inkâr politikası izliyor.

<< Önceki Haber Meriç'ten geçmeye çalışan göçmenlere saldırdılar Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER