Memur anketinden çarpıcı sonuçlar

Türkiye Kamu-Sen’nin memurlar üzerinde görevden almaların ve ihraçların etkilerini araştırdığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı.

samanyoluhaber.com

Sözcü gazetesi'nde yer alan ankete göre her 10 memurdan 9’unun mesai arkadaşının açığa alındı ya da ihraç edildi. Memurların yüzde 92,9’u ise görevden alınan arkadaşlarının herhangi bir terör örgütüne üye olduğuna inanmıyor.

Türkiye Kamu-Sen, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından alınan tedbirlerin memurlar üzerindeki etki ve sonuçlarını araştıran kapsamlı bir anket çalışması düzenledi. Sendikanın Ar-Ge Merkezi'nin gerçekleştirdiği ve 7 bin 254 kamu görevlisinin katıldığı anket çalışmasında, 15 Temmuz sonrası 100 binin üzerinde kamu görevlisinin açığa alınması ve 60 binden fazla kamu çalışanının da meslekten ihraç edilmesinin memurlar üzerindeki etkileri araştırıldı.

GÖREVDEN ALINAN ARKADAŞLARININ BİR TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYE OLDUĞUNA İNANMIYORLAR

Anket sonuçlarına göre memurların yüzde 89,9'unun en az bir mesai arkadaşı bu süreçte ya açığa alınmış ya da ihraç edildi. Ankete katılan memurların yüzde 92,9'u ise “Açığa alınan/ihraç edilen mesai arkadaşınızın gerçekten örgüt üyesi olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna ‘Hayır' cevabı verdi. Görevden almaların adil bir şekilde gerçekleştiğine inananların oranı ise sadece yüzde 2,4'te kaldı. Kamu görevlilerinin 97,9'u yaptırım uygulananlar arasında örgütle hiçbir ilgisi bulunmayan masum kamu görevlilerinin bulunduğuna inandıklarını belirtti.

İŞ YÜKÜ ARTTI, HİZMET KALİTESİ DÜŞTÜ

Memurların yüzde 70,6'sı bu süreçte daha fazla iş yükü ile karşı karşıya kaldıklarını ifade ederken, üzerlerinde oluşan baskı sonucu bireysel performansının düştüğünü belirtenlerin oranı ise yüzde 85,9.

‘SIRA BANA GELECEK' ENDİŞESİ

Ankete katılan memurların yüzde 92,4'ü bu uygulamalardan olumsuz yönde etkilendiğini belirtirken, yüzde 81,6'sı ise “Böyle giderse bir gün sıra bana da gelecek” endişesi taşıdığını ifade etti. Kamu çalışanlarının yüzde 54'ü ise bu süreç nedeniyle işten ayrılmayı veya emekli olmayı düşündüğünü belirtti.

60 BİN KİŞİ ANKETE GİRDİ, 7 BİN KİŞİ CEVAPLADI

Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı açıklamaya göre anketin ortaya koyduğu bir başka gerçek de memurların yaşadığı korku ve endişe oldu. Ankete giren toplam kişi sayısı 60 bin dolaylarında iken, bunlardan sadece 7 bin 254'ü anket sorularına cevap verdi. Yani soru yöneltilen her 7 kişiden 6'sı, çekincelerinden dolayı ankete cevaplamadı. Soruları cevaplayanların yüzde 73,4'ü ise anketi doldururken tereddüt ve tedirginlik yaşadığını ifade etti.

KONCUK: BASKI VE HUZURSUZLUK TAHMİNLERİN ÖTESİNDE

Anket sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan İsmail Koncuk, hiç kimsenin terör örgütleri ile mücadeleye ‘hayır' demek gibi bir ihanet içerisinde olmayacağının açık olduğunu ifade ederek, “15 Temmuz sonrasında alınan tedbirlerin özellikle kamu görevlileri üzerinde büyük bir baskı oluşturduğu açıktır. Bu anket ise bu baskının yarattığı huzursuzluğun herkesin tahmininin üzerinde olduğunu göstermiştir” dedi. Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu olgunun adalet ve güven olduğunu belirten Koncuk, “Ne yazık ki, terör örgütü ile mücadele esnasında ve bunun öncesindeki ihanet sürecinde yaşananlar, vatandaşlarımızın adalete olan inancını, mahkemelere olan güvenini kaybetmesine neden olmuştur. Bizleri terör belasından kurtaracak olan; yetkililerin bir sarraf hassasiyetinde suçlu ile suçsuzu ayırt etmesi ve bu süreçte bir tek masumun bile zarar görmesinin önüne geçmesi zorunluluğudur” diye konuştu.

“OLAĞAN HAL'E GEÇİLMELİ”

OHAL sürecinin, özellikle kamu görevlileri üzerindeki baskının sürmesine ve kamu hizmetlerinin aksamasına yol açacak nitelikleri içinde barındırdığını savunan Koncuk şöyle devam etti: “Bu nedenle ihtiyacımız olan OHAL değil bir an önce OLAĞAN HAL'e geçerek, terör belasının ülkemizi soktuğu bu gerilimli süreçten çıkmak ve kamu görevlilerini rahatlatacak, onlara güven verecek adımlar atmaktır.”

İŞTE ANKET SORULARI VE ÇARPICI SONUÇLAR

1- Bu süreçte açığa alınan/ihraç edilen mesai arkadaşınız oldu mu?
a) Evet %89,9
b) Hayır %10,1

2- Cevabınız “Evet” ise, bu durum iş yükünüzü arttırdı mı?
a) Evet %70,6
b) Hayır %29,4

3- Açığa alınan/ihraç edilen mesai arkadaşınızın gerçekten örgüt üyesi olduğunu düşünüyor musunuz?
a) Evet %7,1
b) Hayır %92,9

4- Açığa alma/ ihraç etme uygulamalarının kamudaki her türlü yasadışı yapılanmayı bertaraf edeceğine inanıyor musunuz?
a) Evet %6,1
b) Hayır %93,9

5- Açığa alma/ihraç etme uygulamaları, üzerinizde olumsuz bir etki yarattı mı?
a) Evet %92,4
b) Hayır %7,6

6- İşyerinizde, “Böyle giderse bir gün sıra bana da gelecek” endişesi taşıyor musunuz?
a) Evet %81,6
b) Hayır %18,4

7- Bütün açığa alma/ihraç etme uygulamalarının adil bir şekilde gerçekleştiğine inanıyor musunuz?
a) Evet %2,4
b) Hayır %97,6

8- Açığa alınan/ ihraç edilenler arasında örgütle hiçbir ilgisi olmayan masum kamu görevlilerinin de bulunduğunu düşünüyor musunuz?
a) Evet %97,9
b) Hayır %2,1

9- Bu süreci kullanarak herhangi bir kaynaktan tehdit/ baskı gördünüz mü?
a) Evet %35,3
b) Hayır %64,7

10- Yaşananlar bireysel olarak çalışma azminizi, hizmet kalitenizi olumsuz yönde etkiledi mi?
a) Evet %85,9
b) Hayır %14,1

11- Açığa alma/ihraç etme uygulamaları, sizce görev yaptığınız kurumun hizmetlerinin aksamasına ya da hizmet kalitesinin düşmesine yol açtı mı?
c) Evet %86,3
d) Hayır %13,7

12- Yaşananlardan etkilenerek işten ayrılmayı ya da emekli olmayı düşündünüz mü?
a) Evet %53,9
b) Hayır %46,1

13- Bu süreçte, Türkiye Kamu-Sen'in kamu görevlilerine yaklaşımını olumlu buluyor musunuz?
a) Evet %90,0
b) Hayır %10,0

14- Bu süreçte, diğer konfederasyonların kamu görevlilerine yaklaşımını olumlu buluyor musunuz?
a) Evet %11,5
b) Hayır %88,5

15- Bu anketi cevaplarken içinden geçilen hassas süreç nedeniyle herhangi bir tereddüt ya da tedirginlik yaşadınız mı?
a) Evet %73,4
b) Hayır %26,6

<< Önceki Haber Memur anketinden çarpıcı sonuçlar Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER