RTÜK'ün AK Partili kolundan Şefkat Tepe'ye ceza

Hükümetin, Şefkat Tepe dizisine karşı kara propaganda ve baskı altına alma politikasının son halkasına RTÜK cezası eklendi..


RTÜK, bir askerin rüyasında, Peygamber Efendimiz'i (S.A.V) görme sahnesinin işlenilmesini, 'toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka' aykırı bularak, ceza verdi. Cezanın, kurul içinde çoğunlukta bulunan AK Partili üyelerin oyları ile verilmesi dikkat çekti.

Zaman'ın haberine göre; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bir askerin rüyasında Peygamber Efendimizi görme sahnesini işleyen Şefkat Tepe dizisi sebebi ile STV kanalına ceza verdi. Bugün yapılan toplantıda, Üst Kurul üyeleri, kanala oy çokluğu ile, 'yayınlar, toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz' ilkesini gerekçe göstererek ceza verilmesini kararlaştırdı.

Türk askerinin kahramanlıklarının ve karanlık odaklarla savaşmasının konu edildiği Şefkat Tepe dizinin, birkaç hafta önceki bölümünde, bir askerin rüyasında Peygamber Efendimizi görmesi konu edilmişti. Sahnede Peygamberimiz bir ışık olarak gösterilmişti. Ancak bu sahne daha sonra bazı yayın organlarında kötü niyetli bir şekilde kullanılmıştı. Daha önce bir çok kanalda yayınlanan dini yapımların da kullandığı imge, bu sefer son dönemlerde muhalif kanallar üzerinde yoğun bir baskı uygulayan RTÜK tarafından 'cezalık' olarak görüldü. Kurul uzmanları dizi ile ilgili rapor hazırladı. Ardından rapor kurul toplantısına geldi. Önceki haftalarda eksik üyeler sebebi ile konu ile ilgili bir karar çıkmadı. Ancak bugünkü toplantıda 9 üyenin tamamı kurul toplantısına katıldı. RTÜK üyeleri Esat Çıplak, Ali Öztunç'un karşı çıkmasına rağmen, çoğunlukta bulunan AK Partili üyelerin oyları ile Samanyolu TV'ye ceza çıktı. Cezanın içeriği ise, ilk kez bu ihlalin yapılmış olması durumunda uyarı, ikinci kez olması durumunda para olarak gerçekleşecek.  

Üst Kurul, Şefkat Tepe ilgili olarak daha önce, dizinin tanıtımının yapıldığı gerekçesiyle de Samanyolu Haber kanalına ceza vermişti. 

Hatırlanacağı gibi, Konya Valiliği de geçen günlerde, siyasi baskılar sonucu dizinin Konya'da çekim yapabilme izinlerini iptal etmiş, karar Mahkeme tarafından bozulmuştu..

-CHP grubunu yayınlayan kanallara da ceza çıktı-

RTÜK üyeleri bugünkü toplantıda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısını yayınlamaları sebebi ile bazı kanallar hakkında uzmanlara direktif verilerek hazırlanan raporları da görüştü. Samanyolu Haber ve EMTV kanalına bu çerçevede, 'yayınlar hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz' ve 'yayınlar insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' şeklindeki yayın ilkelerini ihlal ettikleri gerekçesi ile yine AK Partili üyelerin oyları ile müeyyide uygulanmasına karar verildi. Yine aynı gerekçelerle haklarında rapor hazırlanan CNN Türk, Bengü Türk, Bugün TV kanallarının raporlarının ise bir sonraki kurul toplantısında değerlendirilmesine karar verildi..

<< Önceki Haber RTÜK'ün AK Partili kolundan Şefkat Tepe'ye ceza Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER