Her Müslüman'ın bilmesi gereken can alıcı konu

Mehtap TV'de Algılar ve Gerçekler isimli programda dün akşam, 'İslam'a göre savaş hile midir?' konusu mercek altına alındı.

'Savaş hileden ibarettir' hadisi nasıl anlaşılmalı?

Mehtap Televizyonunda dün akşam yayınlanan Algılar ve Gerçekler programında Yrd. Doç. Dr. Ergun Çapan ve İlahiyatçı Ö. Faruk Şentürk, “Savaş hiledir, aldatmadır” hadisi ile Savaşta yalan söylemenin caiz olduğunu belirten hadis-i şeriflerin nasıl anlaşılması gerektiğini Kur’an ve Sünnet bütünlüğü içinde ele aldılar.

MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ GÖRÜŞ FARKLILIKLARI SAVAŞ SEBEBİ MİDİR?

Dün akşam Mehtap TV’de canlı olarak yayınlanan Algılar ve Gerçekler programında, Müslümanlar arasındaki görüş farklılıklarının bir çatışma ve savaş sebebi olmaması gerektiğine dikkat çekildi.

İslam’ın barış, esenlik ve huzur manasına geldiği, toplumun bütün katmanları arasında sevgi ve saygı anlayışını getiren, idarecilerle idare edilenler arasında da itaat ve hürmet esasını tesis eden bir din olduğu belirtildi. Tarihte Hz. Ali’den İmam-ı Azam’a ve günümüzde Fethullah Gülen Hocaefendi’ye kadar pek çok alimin “en kötü devletin devletsizlikten iyi olduğu” düşüncesinde oldukları ifade edildi. Bunun yanında yapılan yanlışlıkların dile getirilmesi gerektiği, “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” hadisinden hareketle yeri geldiğinde yanlışlıklar karşısında usulüne uygun şekilde tavırların ifade edilmesi gerektiği vurgulandı.  

SİYASİ YORUM FARKLILIKLARINDAN DOLAYI İNSANLARI DÜŞMAN KABUL ETMEK İSLAM’IN RUHUNA ZITTIR

Müslümanlar arasındaki görüş farklılıklarının bir çatışma ve savaş sebebi olmaması gerektiği, İslam’a göre, yapılan yanlışların kritiğe tutulmasının ters bir şey olmadığı, tarihte İmam-ı Azam Ebu Hanife’den İmam-ı Malik’e, İmam Rabbani’ye, Bediüzzaman’a kadar pek çok alimin doğruları ifade etmekten geri durmadıkları, bu yüzden maalesef devlet adamlarının  zulmüne maruz kaldıkları ifade edildi. Siyasi yorum farklılıklarından dolayı insanları düşman kabul etmenin ve kafirlikle itham etmenin dinin ruhuna zıt olduğu vurgulandı.
 
Programda, Türkiye’de oluşturulmaya çalışılan “Hizmet Hareketinin Hükümetin trenini raydan çıkaracak girişimlerde bulunduğu, dolayısıyla bu milletin istikbale yürürken önüne her kim çıkarsa düşmandır, burada bir harp vardır. Harp’te de hile yapmak, yalana başvurmak, her türlü kumpas kurmak, uydurma belgelerle iftira atmak caizdir”  algısına temel yapılmak istenen “Savaş hiledir, aldatmadır” hadisi ile “Savaşta yalan söylemenin caiz olduğunu” ifade eden hadis-i şeriflerin nasıl anlaşılması gerektiği Sünni kaynaklara göre izah edildi.

“SAVAŞ HİLEDİR” HADİSİ NASIL ANLAŞILMALI?

Yrd. Doç. Dr. Ergun Çapan “Savaş hiledir” hadisinin kafirlerle, müşriklerle yapılan savaşla ilgili olduğunu belirtti ve “O zaman siz Müslümanları mürted mi  sayıyorsunuz, dinden çıkmış mı kabul ediyorsunuz” diye sordu. Kafirlerle yapılan bir savaşta bile arada bir anlaşma varsa o anlaşmanın şartlarına uyulması, onlara verilen bir eman varsa yerine getirilmesi hususunda bütün ulemanın ittifak ettiğini vurguladı. 

STRATEJİLERLE DÜŞMANI ŞAŞIRTMA, YANILTMA…

Prgoramda, “Savaş hileden ibarettir” hadisinde geçen “hadhatun” kelimesinin yanıltma, şaşırtma ve şüpheye düşürme manasına geldiği, bu hadisin savaşta stratejilerle düşmanı şaşırtmaya yanıltmaya cevaz verdiğini yoksa her türlü yalana cevaz verilmediği kaynaklarla delillendirildi. 

<< Önceki Haber Her Müslüman'ın bilmesi gereken can alıcı konu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER