Medvedev: Rusya'nın sivilleri bombaladığının delilleri gösterilmedi


Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Rusya askeri birliklerinin Suriye'de sivil halkı bombaladığına dair hiç kimsenin Moskova'ya delil sunmadığını açıkladı. Medvedev, Rusya'nın Suriye'de gizli bir amacının olmadığının altını çizdi.

50 ülkeden 600 konuğun katıldığı Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Medvedev, Rusya'nın, Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumaya çalıştığını, Suriye'nin parçalanmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Rusya'nın, Suriye'de hava operasyonlarına başlamasının ardından Batılı ülkeler Rusya'nın IŞİD'i değil, Suriye halkını ve ılımlı muhalifleri hedef alan bombardımanlar gerçekleştirdiğini savunmuştu. Rusya ise bu iddiaları birçok kez yalanlamıştı. Medvedev, "Suriye'de başka amaçlarımız olduğunu vb. söyleseler de, sivillerin bombalandığına dair hiç kimse bize bir delil sunmadı." dedi.

'TERÖRİSTLER AŞIRICI VE ILIMLI DİYE AYRILAMAZ'

Terörizmin bir medeniyet sorunu olduğunu savunan Medvedev, terörizmin aşırıcılar ve ılımlılar diye ayrılamayacağını söyledi. Medvedev, "Bugün herkes şunu anlıyor ki, terörizm sadece bazı ülkelerin problemi değil. IŞİD'in ideolojisinin temelinde İslami değerler için savaşmak değil, vahşi içgüdü, yıkmak ve öldürmek isteği yer alıyor. Bu yüzden terörizm bir medeniyet sorunudur. Bunu herkesin anlaması gerekiyor. Nüans ve ton farkları olmadan, faaliyetlerini bahane etmeden, senin benim diye, aşırıcı ılımlı diye ayırmadan." şeklinde konuştu.

'SURİYE'NİN MEZHEPLERE GÖRE BÖLÜNMESİ ORTADOĞU İÇİN FELAKET OLUR'

Suriye'nin birlik ve bütünlüğünün korunması gerektiğini ifade eden Medvedev, Suriye'nin bölünmesine karşı olduklarını belirtti. Medvedev, "Biz Suriye'de barışın hakim olması için çalıştık ve dikkatlice çalışmaya devam edeceğiz. Zor oluyor fakat uluslar ve dinler arası bir diyalogdan başka bir seçenek yok. Suriye'nin bütünlüğünü korumak, mezheplere göre bölünmesine izin vermemek önemli." dedi. Dünyanın, bir Lübnan, Yemen ya da Afganistan'ı daha kaldıramayacağını söyleyen Medvedev, böyle bir senaryonun tüm Ortadoğu için felaket olacağını öne sürdü.

'RUSYA'NIN SURİYE'DE GİZLİ HEDEFLERİ YOK'

Rusya Başbakanı, Suriye'de herhangi bir gizli hedeflerinin olmadığını, Rusya karşıtı teröristlerin Suriye'de kalması için çabaladıklarını söyledi. Medvedev, "Yapılan açıklamalar dışında Rusya'nın gizli ve özel hedefleri bulunmuyor. Biz orada uluslar çıkarlarımızı gözetiyoruz, çünkü oradaki savaşçıların çoğu Rusya ve çevresindeki ülkelerden oraya gitti. Şimdi ise geri dönüp terör eylemleri yapmak istiyorlar. Onlar orada kalmak zorunda." dedi.

'SURİYE KRİZİ ÇÖZÜLMEZSE TERÖRİZM YENİ SAVAŞ BİÇİMİ OLUR'

Medvedev, Suriye krizinin çözüme kavuşturulamaması durumunda terörizmin yeni savaş biçimi olacağını öne sürdü. Medvedev terörizm konusunda şunları söyledi: "Eğer biz Suriye'deki ve diğer sıcak noktalardaki durumu düzeltmezsek, terörizm, tüm dünyanın kullanacağı yeni bir savaş biçimi olacaktır. Sadece savaş biçimi değil, aynı zamanda uluslararası ve dinler arası problemlerin çözümünde bir yöntem, sözde devlet yönetiminin bir metodu olacaktır."

'RUSYA VE ABD'NİN ASKERİ FAALİYETLERİ ÖNEMLİ'

Medvedev, Suriye Destek Grubu'nun, sivillere insani yardım ulaştırılması ve ateşkes şartlarının belirlenmesi konuları dâhil olmak üzere, BM Güvenlik Konseyi kararlarını hayata geçirme noktasında görüş birliğine vardığını ifade etti. Rusya ve ABD'nin birlikte ve devamlı çalışmalarının Suriye krizinin çözümünde çok önemli olduğunu belirten Medvedev, "Kararların uygulanması ülkemiz ve ABD temsilciliklerinin önünde duruyor. Altını çizerek söylüyorum, Rusya ve ABD ordularının birlikte ve düzenli çalışmaları kilit rol oynayacaktır. Ama özellikle düzenli çalışmalar." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Medvedev: Rusya'nın sivilleri bombaladığının delilleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER