Meclis'te 333 milletvekili kaydını yaptırdı


1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin TBMM'de kayıt işlemleri devam ediyor. Meclis Şeref Holü'nde kurulan masalarda şimdiye kadar 550 milletvekilinden 333'ü kayıt işlemlerini tamamladı. Milletvekillerinin kayıt işlemleri, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimin kesin sonuçlarını açıklamasının ardından vekillerin yemin edeceği 17 Kasım Salı gününe kadar sürecek.

1 Kasım Milletvekili Genel Seçiminin kesin sonuçlarının açıklamasının ardından gözler 26. dönem milletvekillerinin yemin etmesine çevrildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, yemin töreni için 17 Kasım Salı günü toplanacak. En yaşlı üye sıfatıyla 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Geçici Meclis Başkanı olacak ve oturumu yönetecek. Baykal'a, en genç 6 milletvekili, katip üye olarak eşlik edecek.

Meclis'in yeni döneminde en genç milletvekilleri ise HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran oldu.

Meclis'in ikinci en yaşlı üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Meclise yemin törenine gelmesi halinde karşılayacak. Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'dan başlamak üzere milletvekilleri, kürsüden yemin edecek.

Yemin töreninin ardından da Meclis Başkanı seçilecek. Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı için adaylık başvuruları yapılacak ve ikinci 5 günlük sürede de seçimler yapılacak. TBMM Başkanı için adaylık başvuruları, 21 Kasım Cumartesi saat 24.00'e kadar yapılacak. Seçim turları ise 22 Kasım Pazar günü ya da grupların anlaşması halinde 23 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirilebilecek.

Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Meclis Başkanı seçilecek. CİHAN
<< Önceki Haber Meclis'te 333 milletvekili kaydını yaptırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER