Meclis'te 2 kadın Erzurum'un sesi olacak

Meclis'te 2 kadın Erzurum'un sesi olacak

25. Dönem Milletvekili Seçimlerinde Erzurum siyasal tarihinde ilk kez aynı dönemde iki kadın vekilini Meclis'e gönderdi. AK Parti, toplumda ötekileştirici politikaları nedeniyle oy kaybetmesi sonucu 5 olan vekil sayısını 4'e düşürdü. HDP ilk kez Erzurum'dan bir vekili parlamentoya gönderdi.

Erzurumlu seçmen 7 Haziran'da büyük bir katılımla sandık başına gitti. 484 bin seçmenden 73 bin kişi sandık başına gitmedi. 2 bin 179 sandıkta oy kullanan Erzurumlular, AK Parti'ye ciddi uyarı mesajı verdi. Daha önce 5 olan vekil sayısı 4'e düştü. Sandıktan AK Parti 4, MHP 1 ve HDP 1 vekil çıkardı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez aynı dönemde iki kadın milletvekili parlamentoda Erzurum'u temsil edecek.

Adıyaman nüfusuna kayıtlı olan sosyolog HDP Milletvekili Seher Akçınar Bayar, insan hakları konusundaki hassasiyeti ile bilinen aktivist. Milletvekili seçilmesi nedeniyle bugün sabah il merkezinde seçmenlerine 'teşekkür' ziyaretinde bulunan Bayar, "İnandık. kazandık. Allah hakkımızda hayırlı eylesin." dedi.

AK Parti'nin kadın milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu İstanbul'da yaşıyordu. Milletvekili adayı gösterilmesi nedeniyle Erzurum'a gelerek seçim çalışmalarını yoğun şekilde yürüttü. Taşkesenlioğlu da seçilmesinden ve Meclis'te Erzurum'u temsil edecek olmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Taşkesenlioğlu, sosyal paylaşım sitesi üzerinden vatandaşlara teşekkür ederek, "Bize oy vermiş, vermemiş olsun bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağız." ifadelerini kullandı.

Yeni dönemde Erzurum'u parlamentoda 3 siyasi partiden milletvekilleri temsil edecek. Partilerine göre milletvekillerinin isimleri şöyle; AK Parti: Efkan Ala, Adnan Yılmaz, Zehra Taşkesenlioğlu, İbrahim Aydemir. MHP: Kamil Aydın, HDP: Seher Akçınar Bayar.

Öte yandan demokratik görevlerini kullanmak için sandık başına giden ancak haklarında adli yakalama, gözalatı kararı bulunan 200 kadar kişi oy verme işleminin ardından sandık başında polis tarafından yakalanıp adli makamlara sevk edildi. Sevk edilenlerden çoğunun ifadesi nöbetçi savcılık tarafından alındıktan sonra serbest bırakılırken, 30 kadar kişinin de yine çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. CİHAN
<< Önceki Haber Meclis'te 2 kadın Erzurum'un sesi olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER