MEB'den skandal uygulama

Konya’da 12-14 yaş arasındaki öğrenciler iki müfettiş tarafından, 28 Şubat Dönemi’nin ikna odası yöntemiyle sorgulandı.

MEB'den skandal uygulama

Konya’da bir ortaokulda öğretmenler hakkında MEB müfettişleri tarafından yürütülen soruşturma cadı avına dönüştü.

"Okulunuzda Fethullahçı yapılanma var mı? Varsa kimlerdir” sorusuyla öğrencilerden arkadaşlarını ve öğretmenlerini fişlemeleri istendi.

Özgür Düşünce'den Metin Arslan'ın haberine göre, skandal olay Konya’nın Selçuklu ilçesindeki Kaşgarlı Mahmut Ortaokulu’nda görev yapan bazı öğretmenlere yönelik bir soruşturmada gerçekleşti. MEB müfettişleri M. A. ve Z. Ö., soruşturma kapsamında bazı öğrencilerin 15 Ocak 2016 günü saat 08.40’da okul binasında “tanık” sıfatıyla ifadesini aldı.

AKIL ALMAZ SORULAR
Ortaokul öğrencilerine okul arkadaşları ve öğretmenlerini fişlemelerini isteyen sorular yöneltildi. Tanık sıfatıyla sorgulanan öğrencilerden iddialarla ilgili bildiklerini, gördüklerini ve duyduklarını açıklamaları istendi. Öğrencilere, yöneltilen skandal sorular şöyle: “Okulunuzda Fethullahçı yapılanma var mı? Varsa kimlerdir? Fethullahçı yapılanma, kendilerine yakın özel öğretim kurumlarına sizleri yönlendiriyor mu? Fethullahçı yapılanma, sizleri bu gruba ait yayınları almaya zorluyor mu? Fethullahçı yapılanma, sizleri bu grubun aktivitelerine katılmaya yönlendiriyor mu?”

İKNA ODASI MODELİ
Uzmanlar, soruşturmanın hukuka aykırı olduğunu, Anayasa’ya göre fişlemenin suç olduğunu belirtiyor. Hukukçular, “Mevcut olmayan bir oluşum hakkında varmış gibi soruşturma yapmak, tamamen sonucu önceden belirlenmiş hukuksuz bir uygulamadır. Bu tarz çalışmalar 28 Şubat’ta kullanılan ‘ikna odalar’ının aynısıdır” dedi.

BİZİ KORKUTAMAYINCA ÇOCUKLARIMIZA YÖNELDİLER
Çocuğu sorgulanan ancak ismini vermek istemeyen bir veli, “Müfettişler, öğrencileri korkutarak ve endişeye düşürerek ağızlarından duymak istedikleri cevapları almak için baskı uyguluyor. Daha önce benzer baskılar bize yapıldı. Ancak başarılı olamadıklarından şimdi de çocuklarımıza yükleniyorlar” dedi.

ÖĞRETMENLER HEDEF GÖSTERİLİYOR
Aktif Eğitim Sen Başkanı Osman Bahçe: Eğitimin bunca sorunu varken MEB’in olmadık bir yapı hakkında sahte örgütler icat etmek için mesai harcaması makul değil. Anayasa’ya göre suçluluğu mahkemelerce tescil edilmeyen herkes masumdur. Masumiyet karinesini korumak için soruşturma gizlidir. Çocuk tacizi gibi en ağır suçlarda bile bu gidip okulda bütün öğrencileri çağırarak aleni sorgulama yapılıp suçu işlemiş gibi ilan edilmez. Öğrencilerin tanık ifadesi alınırken ilkokul, ortaokul öğrencilerinin veli izni olması gerekir. Yanlarında psikolog olması gerekir. Soruşturmanın konusu soruşturma yapılmayacak kadar subjektif, lakayt bir konuysa öğrencileri ve öğretmenler kışkırtılmış olur. Okulda çalışma barışı bozulur. Anılan soruşturmayla ilgili öğretmenlerin birbirine hedef gösterilmesi ‘bunları yiyin, harcayın’ şeklinde hedef gösterilmesi kışkırtılması durumu var. Sahte şikayet dilekçeleriyle velileri kışkırtarak yapılan soruşturmaların 28 Şubat ve darbe dönemlerini çağrıştırıyor. O dönemde bu yöntemler kullanıldı.
<< Önceki Haber MEB'den skandal uygulama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER