MEB'den hukuksuzluklara kılıf harekatı

Ardı ardına hukuk skandallarına imza atan Milli Eğitim Bakanlığı, birçok davayı kaybedince strateji değiştirdi. Bakanlık bünyesinde avukatların da görev alacağı hukuk büroları kurularak hukuksuzluklara kılıf aranacak.

MEB'den hukuksuzluklara kılıf harekatı

Meydan Gazetesi'nden Burak Kılıç'ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) il ve ilçe müdürlükleri yönetmeliğinde yaptığı değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik değişikliği ile il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde hukuk büroları kurulacak.

HUKUK SKANDALLARI MECBUR BIRAKTI

Peki, bakanlık neden aniden böyle bir karar aldı? Her yıl yapılan sistem değişiklikleri, öğretmenlere yönelik hak ihlalleri, hatalı sorulara açılan davalar, okul müdürlerini atamada yandaş kriterler ve son olarak dershane ve okul baskınları ile birçok hukuk skandalına imza atıldı. Hukuk skandalları başta Anayasa Mahkemesi (AYM) olmak üzere, Danıştay ve idare mahkemelerinden dönünce zor durumda kalan bakanlık strateji değiştirme kararı aldı.

AVUKATLAR DA GÖREV YAPACAK

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile bütün il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde hukuk büroları kurulacak. Değişikli ile daha önce sadece il milli eğitim müdürlüklerinin bünyesinde müfettişlerin eğitim soruşturmalarını yürüttüğü ve öğretmenlerin ifadelerini aldığı hukuk bürolarına artık avukatlar da alınacak. İl müdürlüklerindeki bürolarda birden fazla avukat olacak.

DEĞİŞİKLİK NE ANLAMA GELİYOR?

MEB'in hukuk büroları hamlesinin iki sebebi var. Birincisi eski davalardan alınan mağlubiyetlerin tekrarlanmasını engellemek. İkincisi ise bundan sonraki hukuksuzluklarda MEB'in elini güçlendirecek argümanlar toplamak. Son yıllarda milli eğitim yöneticilerinin tamamını iktidara yakın isimler atayarak birçok hukuk ihlali yapan bakanlık, özellikle dershanelere uygulayacağı hukuksuz baskınların kılıfını bürolarda hazırlamayı planlıyor.

Hukuksuzluğun boyutu çok büyük

Eğitim Sen Başkanı Kamuran Karaca: Hukuk bürosu açılması demek yapılan hukuksuzlukların boyutunun büyüdüğünü, içinden çıkılmaz hale geldiğini gösteriyor. Yapılan hukuksuzların bir yansımasıdır bu. Önümüzdeki süreçte hukuk büroları da kurtaramayacak bakanlığı.

Topu il müdürlerine atmak istiyorlar

Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk: Merkez teşkilatı hukuka uymayan bakanlığın taşrada hukuk bürosu kurmasının bir anlamı yok. Bakanlık hukukun neresinde ki? MEB uygulamadığı binlerce dava sebebiyle hukuk özürlü bir bakanlık haline gelmiştir. Bakanlık, topu merkez teşkilatlardan il ve ilçe teşkilatlarına atmak istiyor.”

65 BİN DAVA VAR

Eğitim uzmanlarının verdiği bilgiye göre; okul müdürlerinin hukuksuz görevden alınması, atamalar, görevden almalar başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı hakkında açılmış 65 bin dava halen devam ediyor.
<< Önceki Haber MEB'den hukuksuzluklara kılıf harekatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER