MEB skandallar zinciri

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), hukuka aykırı düzenlemeleri yargıdan bir bir dönüyor.

MEB skandallar zinciri

Dershanelerin kapatılması Anayasa'ya aykırı bulundu. Danıştay, ilçe milli eğitim müdürü atamalarını, kariyer ve liyakat ilkelerine uygun, objektif kurallarla yapılmadığı gerekçesiyle durdurdu. Dershanelerin okula dönüşümü ve teşvik uygulamasında ayrımcılık konularında yürütmesini durdurma kararı verildi.

Meydan Gazetesi'nin haberine göre, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında puanların yanlış hesaplanmasıyla ilgili mahkeme kararını MEB'in uygulamamakta ısrar etmesi de yargıdan döndü. Hukuksuzlukta ısrar milyonlarca öğrenciyi ve yüz binlerce öğretmeni mağdur etti. Dershanelerin kapatılması için hukuka aykırı çalışmalarda ısrar edilmesi durumunda hem MEB yeni davalarla karşı karşıya kalacak hem de yüz binlerce öğrenci mağdur olacak.

İşte MEB'in yargıdan dönen uygulamalarından bazıları:

4 yıllık müdürlere rotasyon

4 yılını dolduran okul yöneticilerinin değerlendirmesinde bulunan ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürleri okul yöneticisiyle bir gün bile çalışmış olsa değerlendirme yapabiliyordu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK), buna ‘dur' dedi ve eksik düzenlemeden dolayı yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Yurtdışı görevlendirmede torpilin önünü yargı kapattı

Tüm Eğitimciler ve Eğitim Müfettişleri Sendikası, ‘MEB Yurtdışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Hakkında Yönetmeliğin' bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptal istemiyle dava açtı. Danıştay, yönetmelikte yer alan ‘hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olmak' hükmüne yönelik yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Teşvik ayrımcılığı Danıştay'dan döndü

MEB, 2 bin 500 ile 3 bin 500 lira arasında eğitim-öğretim teşviki vereceği 180 bin 637 öğrenci ile 4 bin 1 okulu 1 Eylül 2014'te ilan etti. Ancak bazı okullar destek kapsamından çıkartıldı. Teşvik hakkı ellerinden alınan veliler de Danıştay'a başvurdu. Danıştay, ayrımcılığı hukuka aykırı bularak MEB kararının yürütmesini durdurdu.

Dönüşümde hile yapan MEB'e Danıştay cevabı

MEB, dönüşüme almak istemediği kurumlara soruşturma açtı ve bu soruşturmaları bahane göstererek talepleri reddetti. Yönetmelikte 5 işgünü içinde sonuçlandırılması öngörülen dönüşüm taleplerini de ‘bakanlık oluru'nu gerekçe göstererek 30 gün boyunca karara bağlamadı. Uygulamalardan zarar gören dershaneler, Danıştay'a başvurdu. Danıştay 8. Dairesi, söz konusu işlemlerin hukuka aykırı olacağına hükmetti. Danıştay, her 2 işlemin de yürütmesini durdurdu.

SBS yerleştirme iptal edildi

2013 yılı SBS'de Almanca ve Fransızca sorularını cevaplayan 718 öğrencinin sonuçları yanlış hesaplandı. Başvuru üzerine MEB, yeniden puanlama yapmak yerine bütüne etki etmeyecek şekilde yerleştirme yoluna gitti. Ancak 8. sınıf öğrencisi Sena Uzuner, yerleştirme sonuçlarında hak ihlali olduğu gerekçesiyle Ankara 18. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, yerleştirmede hak ihlali yapıldığına hükmederek sınav sonuçlarını iptal etti.
<< Önceki Haber MEB skandallar zinciri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER