Maradona, Fas'ta 'Yeşil Yürüyüş' kapsamında düzenlenen dostluk maçına katılacak


Fas Kraliyet Futbol Fedarasyonu, Yeşil Yürüyüş'ün 40'ıncı yıldönümü vesilesiyle, 6 Kasım 2015 Cuma günü, Fas'ın güneyinde bulunan Laayoune kentinde bir dostluk maçı düzenleyecek.

Bu maça, dünyanın değişik ülkelerinden eski futbol yıldızları katılacak. Yıldızlar arasında Arjantinli efsane futbolcu Diego Maradona, İtalyan yıldız Alessandro Altobelli, Mısırlı yıldız Mohamed Aboutrika ve Faslı yıldız Ezzaki Badou gibi futbolcular bulunuyor. Ayrıca, Liberya'dan George Weah ve Gana'dan Abedi Pele'de bu dostluk maçında yer alacak yıldızlar arasında.

'Yeşil Yürüyüş', Fas Kralı 6'ıncı Mohammed'in babası 2'inci Hassan'ın öncülüğünde, Fas'ın toprak bütünlüğünü korumak amacıyla 6 Kasım 1975'te 'Batı Sahra'ya düzenlenen barışcıl yürüyüşün adı. Yaklaşık 350 bin Faslı, 6 Kasım 1975'te, Kral 2'inci Hassan'ın radyodan yaptığı çağrıya cevap verip, o zamanlar İspanyol sömürgesi altında bulunan Sahra'ya yürüyor. 7'den 70'e, kadın erkek, her yaşta Faslının katıldığı bu yürüyüşte ellerinde sadece Fas bayrakları ve Kur'an-ı Kerim'lerle yürüyen Faslılar, barışçıl bir yöntemle Sahra'nın Fas'a ait olduğunu ve geri verilmesi gerekçesiyle Tarfaya kentine kadar ilerliyor. Yaklaşık 3 hafta süren yürüyüş ve bekleme sonucunda, Kral 2'inci Hassan'ın emriyle halk geri dönüyor. Bu yürüyüşten bir kaç ay sonra İspanya Sahra'dan çekiliyor.

Fas için çok büyük önem arzeden 'Yeşil Yürüyüş' kapsamında, Fas'ın değişik kentlerinde törenler düzenleniyor. Ayrıca, sivil toplum kuruluşları 40'ıncı yıl dolayısıyla temsili bir yürüyüş gerçekleştiriyor.

Kraliyet Barış Dostları Derneği tarafından 'Sahra Fas'ındır ve sonsuza kadarda öyle kalacak' sloganıyla bir barış kervanı düzenleniyor. Başkent Rabat'tan Dakhla kentine gidip geri dönecek olan kervana Faslı dernekler katılıyor.

Kervana katılan Faslı Sanatçı Laila Lamrini Cihan Haber Ajansı'na (cihan) yaptığı açıklamada, "Bu yürüyüş barış ve dayanışma için düzenleniyor. Bu büyük etkinliğe katılmaktan onur duyuyorum. Ülkemizi ve kralımızı seviyoruz. Bizimle birlikte öğrenciler ve gençlerde burada bulunuyorlar. Bu bizlere, hafızamızda ve kalbimizde bulunan 6 Kasım'da düzenlenmiş olan Yeşil Yürüyüş'ün hala devam ettiğini gösteriyor." dedi.

Fas Kralı 6'ıncı Mohammed'in, 6 Kasım'da Yeşil Yürüyüş kapsamında, güney illeri olan Laayoune, Guelmim ve Dakhla'yı ziyaret etmesi bekleniyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Maradona, Fas'ta 'Yeşil Yürüyüş' kapsamında düzenlenen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER