Manisa Özel Şehzade Mehmet öğrencileri BilFest'te Türkiye üçüncüsü oldu

Manisa Özel Şehzade Mehmet öğrencileri BilFest'te Türkiye üçüncüsü oldu

Manisa Özel Şehzade Mehmet Fen ve Anadolu öğrencileri, İzmir Şifa Üniversitesi'nde düzenlenen 1. Ulusal Ortaöğretim Proje Yarışması'nda (BilFest) üçüncü oldu. Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Cemile Senem Arabacı ile Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Seher Yönet, yaptıkları projeyle Türkiye ve dünya için daha güzel ve yaşanabilir çevreye kavuşmanın yeni bir yöntemini buldu.

Arabacı. yaptığı açıklamada, "Topraklar, bitki yaşamının devamını sağlayan aktivitelerin meydana geldiği fiziksel ve biyolojik karışımlardır. Maden ocaklarında bu karışımın yapısı bozulduğundan, çevredeki ekosistemi de bozmuştur. Bununla beraber elektrik santrallerinde linyit kömürünün yakılmasıyla ortaya atık olarak uçucu kül çıkmaktadır. Bu küller, dolgu maddesi veya çimento maddesi olarak kullanılmaktadır. Ağır metaller içerdiğinden ortama bırakılması, rüzgar, erozyon ve sularla taşınmasıyla ekosisteme zarar verir. Küller toprağın, suyun ve havanın kirlenmesine neden olur. Üst solunum yollarında rahatsızlıklara ve kansere kadar birçok hastalığa neden olmaktadır. Pirina ve uçucu külü birleştirip toprak görevi gören dolgu maddesi oluşturup biyodizel üretiminde kullanılan aspir bitkisinin en yüksek hangi değerlerde yetiştiğini gözlemledik. Tuğla toprağı ve kömür çıkarılan alanlarda oluşturduğumuz dolgu maddesini kullanıp aspir bitkisini yetiştirmeyi planlıyoruz. Böylece hem doğaya hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz." dedi.

Biyoloji proje koordinatörü Sefa Şahin de, "Öğrencilerimizin, yoğun ders programları içerisinde hazırladıkları bu projeyle yaşanabilir bir dünyaya katkı sağladıkları için çok mutluyum. Öğrencilerimi, Türkiye üçüncü olmalarından dolayı tebrik ederim." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Manisa Özel Şehzade Mehmet öğrencileri BilFest'te Türkiye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER