Maliye Bakını Ağbal: Eylül ayında ilk vergi harcaması raporu yayınlanacak


Maliye Bakanı Naci Ağbal, gelecek sene eylül ayında ilk vergi harcaması raporu yayınlayacaklarını açıkladı. Bundan sonra her yıl vergi harcaması raporu yayınlanacağını belirten Ağbal, "Bu vergi harcaması raporu bize ne söyleyecek. Tüm mevzuatta sayılı olan her vergi, resim, harç istisnasının kapsamını sosyal amacının bu kapsamda vazgeçilen vergi miktarını ilgili kurumlardan da bilgi alarak raporlamış olacak. Bence bu kamu maliyesinin şeffaflığı açısından son derece önemli bir rapor olacak. İnşallah çalışmalar tamamlanır ve kamu maliyesinde vergi mükelleflerinin hakları açısından önemli son derece önemli bir belge olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 26. Dönem 19. Birleşimi Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.

Partilerin verdiği önergelerin görüşülmesinin ardından SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına Ocak 2016'dan itibaren ayda 100 lira seyyanen zam yapılmasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının görüşülmesine devam edildi.

Tasarının üçüncü maddesi yapılan oylama ile kabul edildi. Tasarının dördüncü maddesinin görüşülmesine başlandı.

Madde üzerine yapılan görüşmelerin ardından milletvekilleri Maliye Bakanı Naci Ağbal'a sorularını yöneltti. Bakan Ağbal milletvekillerinden gelen sorulara cevap verdi.

Vergi sisteminde vergi, resim, istisna ve muafiyet konulurken mutlaka bir sosyal ve ekonomik amacın güdülerek konulması gerektiğini kaydeden Ağbal, "Beklenen hedeflenen amaç ve hedefe varılıp varılmayacağı konusunda titiz çalışılmalar yapılması gerekir. Her vazgeçilen verginin mutlaka bir fırsat maliyeti vardır. Özellikle son yıllarda vergi harcamaları dediğimiz vergi, resim, harç, istisna ve muafiyetlerinin takibine imkan veren vergi harcamaları raporunun hazırlanması konusu daha dönemlerde de orta vadeli programlar da ve yıllık programlarda yer aldı. Bizde bu konuda bakanlık olarak gelir politikası genel müdürlüğümüz tarafından çalışmalar yürütülmekte. Arkadaşlarımın bana verdiği teknik bilgilere göre çalışmalar devam ediyor. inşallah gelecek sene eylül ayında ilk vergi harcaması raporu yayınlayacağız ondan sonra her yıl vergi harcaması raporu yayınlanacak. Bu vergi harcaması raporu bize ne söyleyecek. Tüm mevzuatta sayılı olan her vergi, resim, harç istisnasının kapsamını sosyal amacının bu kapsamda vazgeçilen vergi miktarını ilgili kurumlardan da bilgi alarak raporlamış olacak. Bence bu kamu maliyesinin şeffaflığı açısından son derece önemli bir rapor olacak. İnşallah çalışmalar tamamlanır ve kamu maliyesinde vergi mükelleflerinin hakları açısından önemli son derece önemli bir belge olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim." diye konuştu.

Madencilik sektöründe ruhsat ve orman izin belgeleri konularıyla ilgili enerji ve orman bakanlıklarının yaptığı çalışmalara ek bazı düzenlemeler yapıldığını anlatan Ağbal, "Madencilik sektörünün vergilendirmesi konusunda düzenleme yapıldı. Madenlerle ilgili başbakanlık genelgesi sadece madencilik izinlerini kapsamıyor daha geniş olarak müracaatların daha hızlı sonuçlandırılması konusunda çalışmaları yürütüyor. Başbakanlıktaki birim taleplerin daha hızlı sonuçlanması için çalışmaları yürütecek." dedi

Madde üzerinde yapılan oylama ile dördüncü madde kabul edildi.

Tasarının dördüncü maddesine göre Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda yapılan değişiklikte yetkili organlarınca karar alınması kaydıyla, üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketleri nezdinde, 16 Nisan 2012 tarihi itibarıyla mevcut bulunan emeklilik taahhüt planları kapsamındaki yurt içi ya da yurt dışındaki birikimler ve taahhütlere ilişkin tutarların, kısmen veya tamamen bireysel emeklilik sistemine aktarılabilmesine izin veren düzenlemenin uygulama süresi de 31 Aralık 2017 tarihine kadar uzatılıyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Maliye Bakını Ağbal: Eylül ayında ilk vergi harcaması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER