Malatya'da asansörlerin yüzde 51'i güvensiz


etiket' title='Bilim haberleri'>Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı, 3 bin 440 asansörden bin 50'sinin kırmızı, 390'ının sarı, 176'sının mavi ve bin 505'inin ise ise yeşil etiketli olduğunu bildirdi. Gülaçtı, güvensiz asansör oranının 1 Ocak itibariyle yüzde 51 seviyesine indiğini ifade etti.

Akif Gülaçtı, yaptığı yazılı açıklamada, Malatya'daki asansörlerin durumuna ilişkin bilgiler verdi. Vatandaşların günlük hayatta kullandığı asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına, profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi birçok ürünün piyasadaki denetimlerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapıldığını belirten Gülaçtı, Malatya'da bu çerçevede müdürlük olarak 10 denetçi ile can ve mal güvenliği için çalıştıklarını anlattı.

Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği'nin 24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanarak zorunlu uygulamaya girdiğini anımsatan Gülaçtı, bu yönetmelikle beraber bir takım faydalı yeniliklerin geldiğini ifade etti. Asansörlerin yıllık kontrollerini yapacak muayene kuruluşları asansörlere bir kimlik numarası vereceğini dile getiren Gülaçtı, şunları kaydetti: "Her yeni asansör piyasaya arz edilmeden önce A tipi muayene kuruluşu tarafından kontrol edilecek ve yeşil etiketi aldıktan sonra tescil edilecektir. Bu uygulama tescil aşamasından önce belediyelerimize büyük kolaylık sağlayacaktır. Zira birçok belediyemizde tescil öncesinde asansörü yerinde inceleyecek teknik personel bulunmamaktadır. Bu uygulama asansörler için ciddi bir iyileştirme süreci sağlayacaktır. İlimiz genelinde yaklaşık 3 bin 440 adet asansör kullanılmaktadır. İlimizdeki 13 ilçe belediyesinden sadece Yazıhan ve Doğanyol Belediyeleri ilçelerinde asansör bulunmadığından dolayı bir A tipi muayene kuruluşu ile protokol yapmamıştır. Diğer 11 belediyemiz TSE ve UDEM muayene kuruluşları ile protokol yapmış ve yıllık kontrollere başlamıştır."

Kentte faaliyet gösteren iki muayene kuruluşunun geçtiğimiz yıl 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında muayenesini gerçekleştirdiği 3 bin 440 asansörden bin 50'sine kırmızı, 390'ına sarı, 176'sına mavi ve bin 505'sine ise yeşil etiket yapıştırıldığını açıkladı. Gülaçtı, şöyle devam etti: "Kırmızı etiket oranları her geçen yıl giderek düşmektedir. Periyodik kontrollerin ilk başlangıcında yüzde 84'ler seviyesinde olan güvensiz asansör oranı 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile yüzde 51 seviyesine inmiştir. Yeşilyurt ilçesi sınırları içerisinde kurulu bulunan asansörler periyodik muayene sonuçlarının diğer ilçelerde kurulu bulunan asansörlere nazaran daha iyi.

Yeşilyurt ilçesinde bulunan bin 337 adet asansörün yüzde 80'i yeşil etiketli. Bu güzel sonuçların elde edilmesinde bu ilçemizdeki binaların yeni yapılmış olmasının yanında Yeşilyurt Belediyesi'nin, muayene kuruluşunun ve bina yöneticilerinin çok büyük katkıları olmuştur. İlimiz için kırmızı etiketli asansör sayısının azaldığını görmek memnuniyet verici ama yeterli değil. Hedefimiz Malatya olarak sıfır sayıda kırmızı etiketli asansör. Asansör kazalarını ve asansör konusundaki sıkıntıları en aza indirgemek için, bina yöneticilerimiz binalarındaki asansörlerin aylık ve yıllık kontrollerini mutlaka yaptırmalı, kırmızı etiketli asansörlerin kullanımına müsaade etmemeli ve muayene kuruluşu tarafından kendilerine bildirilen eksiklikleri en geç bir ay içerisinde tamamlatmalıdır." CİHAN
<< Önceki Haber Malatya'da asansörlerin yüzde 51'i güvensiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER