Makedonya'nın ardından bir emsal karar da Fransa için geldi

Fransız vatandaşı Paul Yengo, cezaevindeki kötü şartları AİHM’ye taşıd tazminat kazandı.

Makedonya'nın ardından bir emsal karar da Fransa için geldi

Fransız vatandaşı Paul Yengo, Camp Est Cezaevi’ndeki kötü şartları AİHM’ye taşıdı. Mahkeme, Fransa’yı 4 bin Euro tazminat cezası ile 4 bin 500 Euro dava masraflarını ödemeye mahkûm etti. Karar, Hidayet Karaca ve yolsuzlukla mücadele ettikleri için tutuklanan polislerin nakledildiği Silivri’deki insanlık dışı uygulamalara emsal niteliği taşıyor.
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve polislerin Silivri’de yeni kurulan ve kötü yaşam koşullarıyla gündeme gelen 9 No’lu T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) emsal niteliğinde bir karar verdi. Fransız vatandaşı Paul Yengo, cezaevindeki kötü koşullar ve insan onuruna aykırı şartlar dolayısıyla Fransa yargısına yaptığı başvurudan sonuç alamaması üzerine AİHM’ye gitti. AİHM’ye ‘etkili başvuru hakkının Fransa devleti tarafından ihlal edildiği’ gerekçesiyle başvuran Yengo’yla ilgili karar 21 Mayıs’ta açıklandı. AİHM, etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine karar vererek Fransa devletinin 4 bin Euro maddi tazminat cezası ve 4 bin 500 Euro mahkeme hasar ve masraflarını ödemesine hükmetti.

FRANSA AİHM TARAFINDAN MAHKUM EDİLDİ

54 yaşındaki Fransız vatandaşı Paul Yengo, işlediği bir suç nedeniyle gözaltına alındı. İlk derece mahkemesi, Yengo’nun tutuklu yargılamasına karar verince Yengo, Fransa’nın denizaşırı toprağı New Kaledonya Adası’nda bulunan Nouméa’daki Camp Est Cezaevi’ne gönderildi. Paul Yengo, hapishanenin kötü koşulları nedeniyle idare mahkemesine başvuruda bulundu. Fransa, AİHM tarafından mahkûm edildi. Yengo, başvurusunda cezaevinde 15 metrekarelik bir hücrede 5 kişi kaldıklarını belirtirken, hijyensiz bir ortamda tutulduklarını ve tuvalet ile banyoların insan onuruna aykırı olduğunu vurguladı. Yengo’nun talepleri, yerel mahkeme ve temyiz mahkemesinde de reddedildi. Paul Yengo, hapisten çıktıktan sonra kötü cezaevi koşulları hakkında açtığı davayı kazansa da kendisinin ‘etkili başvuru hakkının ihlal edildiğini’ dile getirerek AİHM’ye gitti. AİHM, 21 Mayıs 2015 tarihli kararında Fransa devletini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 13. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle 4 bin Euro maddi tazminat cezasıyla 4 bin 500 Euro mahkeme hasar ve masraflarını ödemeye mahkûm etti.

KARACA'NIN YENİ NAKLEDİLDİĞİ YER İLE CEZA ALAN YER ARASINDAKİ BENZERLİK DİKKAT ÇEKTİ

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve polisler, ceza infaz kurumları bünyesinde yeni kurulan 9 No’lu Cezaevi’ne nakledilmişti. Yeni kurulan cezaevindeki yaşam koşullarının ise AİHM’nin mahkûm ettiği Fransa’daki Camp Est Cezaevi’yle benzerliği dikkat çekti. Silivri’deki yeni koğuşlarda yaşam standartlarının oldukça düşük olduğu belirtilirken yaklaşık 20 metrekarelik hücrelerde 3 kişi kalıyor. Ayrıca AİHM’nin Fransa’yı mahkûm ettiği gibi cezaevindeki hijyen koşulları da kötü. Tutuklulara tek terlik ve tek havlu hakkı verilirken polislerin eşleri banyo ile tuvaletin bir arada olduğunu söylüyor.

ZAMAN
<< Önceki Haber Makedonya'nın ardından bir emsal karar da Fransa için geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER