Macron, Suudilere silah satışıyla ilgili soruyu geçiştirdi: Bu soruya cevap vermeyeceğim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Suudi Arabistan'a silah satışıyla ilgili bir soruya yanıt vermekten kaçındı.

SHABER3.COM

Macron, başkent Paris yakınlarında düzenlenen donanma fuarını gezdiği sırada bir gazetecinin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Avrupalı müttefiklerine, Suudi Arabistan'a silah satışının durdurulması yönündeki çağrısına nasıl yanıt vereceğini sordu.

Macron, "Bu konunun konuştuğumuz meseleyle hiçbir alakası yok. Dolayısıyla bu soruyu cevaplamayacağım. Üzgünüm ama ben görevde olduğum sürece bu böyle olacak. İnsanlar sever ya da sevmez." dedi

Tedirginliği yüz ifadelerine yansıyan Fransız lider, "Bir lider bir şey söylediğinde ben her zaman tepki vermek durumunda değilim. Onun için bu soruya cevap vermeyeceğim" diye konuştu.

Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini 'canavarca' diye tanımlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kaşıkçı cinayeti aydınlatılmadan Suudi Arabistan'a silah satışının yapılmayacağını söylemişti.

Berlin diğer Avrupa ülkelerini de Suudi Arabistan'a silah ihracatını durdurmaya çağırmıştı. AB ülkelerinin Almanya'nın çağrısına uyması bekleniyor.

Gazetecilerin ısrarlı sorularından kaçmaya çalışan ve Riyad'la Paris'in ticari ilişkilerinin de güçlü olmadığını ima eden Macron, Fransa'nın zaten Suudi Arabistan'ın önemli silah ihracatçısı olmadığını söyledi.

Ancak Emmanuel Macron her ne kadar sorulardan kaçınsa da Fransa, 2017 - 2018'de Suudi Arabistan'a 12,6 milyar dolarlık silah satışı gerçekleştirdi.

Suudi Arabistan, Cezayir'in ardından Fransa'dan en fazla silah alan ülke konumunda bulunuyor.

Euronews
<< Önceki Haber Macron, Suudilere silah satışıyla ilgili soruyu geçiştirdi:... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER