LYS'ye girecek öğrenciler bu habere dikkat!

LYS'ye girecek olan öğrenciler için önemli bir haber geldi.

LYS'ye girecek öğrenciler bu habere dikkat!

YGS'den 180 ve üzeri puan alanlar için Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvurular başlıyor. ÖSYM, adayların 8-21 Nisan tarihleri arasında başvuru yapabileceğini ve her bir LYS oturumu için 30 TL başvuru ücreti ödemesi gerektiğini açıkladı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) '2015 Lisans Yerleştirme Sınavları (2015-LYS) Başvuruları ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. 2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında ÖSYM tarafından yapılan 2015 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabilecek. LYS'lere girme hakkı kazanan adaylardan, LYS'lere başvuru yapmak isteyenlerin, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında LYS başvurularını yapmaları gerekiyor. Başvuru süresi uzatılmayacak. LYS'ler için ayrı bir kılavuz bulunmuyor. 2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, LYS'ler de dâhil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsıyor. LYS başvuruları internet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr ) veya herhangi bir Başvuru Merkezinden yapılabilecek. Başvurusunu bir Başvuru Merkezinden yapan adaylar 3,00 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyecek.

ÖSYM BAŞARISIZ KAYIT İŞLEMİNDEN SORUMLU OLMAYACAK

LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS'den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilecek. LYS başvuruları ile sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzunda yer alıyor. Adaylar; Akbank ATM, tüm şubeleri ve internet bankacılığı aracılığıyla, Halk Bankası ve Ziraat Bankasının ATM ve internet bankacılığı aracılığıyla, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türk Ekonomisi Bankasının tüm şubeleri ile internet bankacılığı aracılığıyla ve tüm PTT işyerlerinden sınav ücretini yatırabilecek.

Adaylar, sınav ücretini ÖSYM'nin İnternet sayfasında yer alan 'Ödemeler' alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırabilecek. LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemler şu şekilde sıralandı: "Hangi LYS'lere girmek istediklerine karar vermek (Adayların LYS'lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.) İnternet veya bir Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemlerini yapmak. Sınav ücretini yatırmak (Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 30,00 TL'dir.) Başvuru tamamlandıktan sonra başvuru süresi içinde başvuru bilgilerini, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kontrol etmek, başvuru bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünü edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamak."

LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Adaylar, girmek istedikleri LYS'lerin hepsine aynı merkezde girecek. Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler vb. durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2015-LYS'lerin tamamında sınava girmeleri yararlarına olacak. Adayların hangi LYS'lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekiyor. Başvuru işlemini İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, 'Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir.' uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekiyor. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu olmayacak. Adaylar, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklayacak. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacak.

Başvuru Merkezleri başvuruları, resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacak. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş Aday Başvuru Formlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan 'Onay Kodu'nu görevliye bildirecek. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacak. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersiz sayılacak.

Adaylar, başvuru işlemlerini yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini (sınav merkezi tercihi vb.), başvuru süresi içinde (8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında) ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile değiştirebilecek. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamayacak. Merkeze gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmayacak. Başvuru işlemleri, bir başvuru merkezinden başvuru yapacak adaylar için 21 Nisan 2015 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM'nin İnternet sayfasından İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapacak adaylar için 21 Nisan 2015 tarihinde saat 23.59'da sona erecek. Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacak. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecek.

Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 22 Nisan 2015 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM'nin İnternet sayfasında yer alan 'Ödemeler' alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için 22 Nisan 2015 tarihinde saat 23.59'da sona erecek.

CİHAN
<< Önceki Haber LYS'ye girecek öğrenciler bu habere dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER