LYS, YDS, KPSS sınav ücretlerinin kaldırılması için kanun teklifi


CHP milletvekilleri, ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda alınan ücretlerin kaldırılması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi. Teklif kabul edilirse; Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Yabancı Dil Sınavı (YDS) ve Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) gibi sınavlardan artık ücret alınmayacak.

CHP Genel Başkan yardımcıları Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu ve Grup Başkanvekili Özgür Özel'in imzasıyla verilen teklifte, ilgili kanunun 7. maddesine 'Sınav, ölçme, değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinden ücret alınmaz. Bu hükümle çelişen sair kanunlardaki düzenlemeler geçersiz sayılır' fıkrasının eklenmesi öngörülüyor.

Teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: "Eğitimde fırsat eşitliği yaratmak sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Anayasamızın 42. maddesinde de 'Kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz.' ibaresi yer alıyor. Sınav dönemlerinin başlamasıyla birlikte, milyonlarca vatandaşın sınav ücretleri ile ilgili sorunları tekrar gün yüzüne çıktı. Birçok vatandaş sınav ücretlerinin yüksekliğinden dolayı sınavlara giremiyor, eğitim hayatına devam edemiyor. Devlet, dar gelirli yurttaşların da eğitimlerine devam edebilmeleri için gerekli desteği vermelidir. Bu, anayasal bir zorunluluktur. Ayrıca sınav ücretleri ile vatandaşların dolaylı olarak eğitim öğretim hakkından yoksun bırakılması Anayasa'ya aykırılık teşkil etmektedir. Bu kapsamda yapılacak bir düzenleme ile ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda alınan tüm başvuru ücretlerinin kaldırılması, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak, mevcut sınav sistemini Anayasa'ya uygun hale getirecektir."
CİHAN
<< Önceki Haber LYS, YDS, KPSS sınav ücretlerinin kaldırılması için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER