Lammert: Seçim sistemi acilen değiştirilmeli


Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Almanya'nın seçim sisteminin acilen reforme edilmesi gerektiğini söyledi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partili Federal Parlamento Başkanı Lammert, Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada bu değişikliğin 2017'deki genel seçimlere yetiştirilmesi gerektiğini belirtti. Daha önceden de dile getirdiği bu talebini yenileyen Lammert, seçim sistemini aşırı derecede 'çetrefilli' olduğunu vurguladı.

"Federal Meclis'in kaç milletvekili seçileceği sorusuna net cevap veremeden göz göre göre genel seçimlere doğru gitmesi kabul edilemez." diyen Lammert, seçim yasasına göre parlamentonun 598 milletvekilinden oluşması gerektiğine, ancak bu yasama döneminde milletvekili sayısının 631 olduğuna dikkat çekti. Tüm siyasi partilerin meclis grupların bu konuya yönelmek istememesini eleştiren Lammert, "Diğer taraftan ise değişiklik yapılması gerektiği konusuna kimse ciddi manada karşı çıkmıyor." ifadesine yer verdi.

Federal Meclis Başkanı Lammert uzun süredir seçim sisteminde değişiklik yapılması konusun dile getiriyor. Parlamentoda 'artı milletvekili' uygulamasından dolayı koltuk paylaşımının seçmenlerin çoğunluğu için anlaşılmaz olduğunu belirten Lammert, Alman Parlamentosu'nun 2017 yılındaki genel seçimlere kadar seçim sistemindeki reformun tamamlaması, seçimlerin de 5 yılda bir yapılmasını dile getiriyor.

Lammert'in talebi, mecliste büyük çoğunluğu elinde bulunduran Büyük Koalisyon ortakları Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından henüz rağbet görmedi. CİHAN
<< Önceki Haber Lammert: Seçim sistemi acilen değiştirilmeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER