Kuzey Kore'den tarihi karar: Nükleer denemeleri durduruyoruz

Kuzey Kore lideri Kim, bugünden itibaren geçerli olmak üzere tüm nükleer ve kıtalararası balistik füze denemelerini durdurma kararı aldı. Tarihi açıklama, Güney Kore ve ABD ile yapılacak görüşmelerin öncesinde geldi.

SHABER3.COM

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, tüm nükleer ve kıtalararası balistik füze denemelerini durdurma ve bir nükleer tesisi kapatma kararı aldıklarını açıkladı.

Kim’in söz konusu açıklamasını Kuzey Kore Haber Ajansı KCNA, Güney Kore ile liderler düzeyinde gerçekleştirilecek görüşmelerden birkaç gün önce duyurdu.

Açıklamaya göre, söz konusu kararın "hemen bugünden itibaren" hayata geçirileceğini belirten Kim, "ülkesinin artık nükleer ya da kıtalararası balistik füze denemesi yapmaya ihtiyacı olmadığını" çünkü "nükleer silah geliştirme hedefine ulaşmış olduğunu" söyledi.

Açıklamada, Kuzey Kore'nin denemelerinin durdurulmasının "küresel silahsızlanma için önem taşıdığı ve ülkenin nükleer denemeleri tamamıyla durdurmaya yönelik uluslararası çabalara katılacağı" belirtildi.

Açıklamada Kuzey Kore'nin, ülke ekonomisinin "lehine bir uluslararası ortam" yaratmak için komşu ülkeler ve uluslararası toplumla "yakın temas ve aktif diyaloğa olanak sağlayacağı" kaydedildi. Kuzey Kore'nin "güçlü bir sosyalist ekonomi inşa etmeye ve insanların hayat standartlarını geliştirmeye odaklanacağı" belirtildi.

Seul'deki Kore Üniversitesi'nde Kuzey Kore Çalışmaları Profesörü olarak görev yapan Dr. Nam Sung Wook, Kim'in açıklamasını "sansasyonel" olarak nitelendirdi. Yine de ortada birçok soru işareti bulunduğunun altını çizen profesör, "Kuzey'in gelecekte nükleer silahlarını geliştirmeye mi son vereceği yoksa 'tüm' nükleer tesisleri tamamıyla mı kapatacağı sorusunun yanıtı hâlâ belirsiz. Mevcut olan tüm nükleer silahları ne yapacaklar?" dedi. Uluslararası toplumdan olumlu tepki Kuzey Kore'nin nükleer füze denemelerini durdurma kararı, uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılandı. ABD Başkanı Donald Trump, konuyla ilgili tweet'inde, "Kuzey Kore tüm nükleer testleri durdurmayı ve büyük bir nükleer tesisi kapatmayı kabul etti. Bu Kuzey Kore ve dünya için çok iyi bir haber, büyük bir aşama kaydedildi! Zirvemizi iple çekiyorum" ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber Kuzey Kore'den tarihi karar: Nükleer denemeleri durduruyoruz Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER