Kuzey Kore Japonya'yı geçen bir füze fırlattı

Kuzey Kore’nin fırlattığı balistik füze, Japonya’nın kuzeyini aştıktan sonra, karaya yaklaşık 1180 km mesafede deniz düştü. Japonya yetkililer füze denemesine sert şekilde cevap verileceğini açıkladı

Kuzey Kore Japonya'yı geçen bir füze fırlattı



Kuzey Kore, füze denemelerine yönelik artan uluslararası baskılara rağmen, yeni bir balistik füze denemesi gerçekleştirdi. Japonya hükümeti, Kuzey Kore’den fırlatılan balistik füzenin, Japonya’nın kuzeyini aştıktan sonra, karaya yaklaşık 1180 km mesafede denize düştüğünü açıkladı.

Japonya devlet televizyonu NHK, füzenin Hokkaido’daki Erimo Burnu’nun doğusuna düştüğünü ve herhangi bir zarara neden olmadığını duyurdu. Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ın yakınından fırlatılan füzenin 2700 km mesafe katettiğini ve 550 km yüksekliğe ulaştığını açıkladı. Yerel saatle sabah 05:58’de fırlatılan füzenin vurulması için Japonya tarafından herhangi bir çabaya girişilmediği belirtildi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Japon halkını korumak için en büyük çabayı sarf ettiklerini söylerken, hükümet füzenin menzili içinde kalan bölgelerde yaşayanlardan “önlem” almalarını istedi. Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang ile Hokkaido arasındaki mesafe kuş uçuşu yaklaşık 1500 km.

Japonya Kabine Genel Sekreteri Yoshihide Suga, Kuzey Kore’nin son füze denemesinin kendilerine tehdit oluşturduğunu ve Tokyo’nun buna sert şekilde cevap vereceklerini söyledi. Suga füze denemesinin Birleşmiş Milletler kararlarını açıkça ihlal ettiğini belirterek “ABD, Güney Kore ve diğer ülkelerle birlikte çalışarak, doğru zamanda uygun cevabı vereceğiz” dedi.

Japon medyası füzenin deniz düşmeden önce 3 parçaya ayrıldığını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Pentagon da, Pyongyang’ın Japonya’nın üzerinden geçen bir füzel fırlattığını doğruladı. Pentagon Sözcüsü Robert Manning olayla ilgili olarak bilgi topladıklarını, füzenin ABD için bir tehdit oluşturmadığını söyledi.
<< Önceki Haber Kuzey Kore Japonya'yı geçen bir füze fırlattı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER